Nemanja Galić

"Evropska komisija mora da prati implementaciju direktiva"

  • Извор: СРНА
  • 14.04.2023. 19:10

Evropska komisija mora da prati imlementaciju direktiva koje regulišu procjenu uticaja javnih i privatnih projekata na životnu sredinu što uključuje i Trgovsku goru, izjavio je član Pravnog tima iz BiH Nemanja Galić.

Galić je istakao da nije iznenađen odgovorom Evropske komisije da nije nadležna za procjenjivanje i odobravanje projekata kao što je izgradnja odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, već da je to odgovornost članica EU, ali se nada da će se uključiti u ovaj proces.

- Odgovor Evropske komisije nije iznenađujući, posebno gledajući sa čisto političkog aspekta. Tačno je da Evropska komisija nije ta koja direktno sprovodi i vrši procjenu ovakvih projekata. To je svakako nadležnost države članice - rekao je za Srnu Galić, koji je član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Dodao je i da je tačno da Hrvatska mora da poštuje odredbe Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, takozvanu Espo konvenciju.

- Međutim, ono što odgovor Evropske komisije zanemaruje jeste da sa aspekta prava EU nije relevantna samo Direktiva Savjeta 2013/59/EURATOM, prema kojoj članice imaju krajnju odgovornost za upravljanje potrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom koji nastaje na njihovoj teritoriji. Ono što je takođe dio prava EU jeste i na primjer Direktiva 2011/92/EU Evropskog parlamenta i Savjeta - smatra Galić.

On je pojasnio da je tom direktivom direktno regulisana procjena učinaka određenih javnih i privatnih projekata na životnu sredinu, što svakako uključuje i projekat poput planiranog skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

- Stoga, Evropska komisija mora da prati implementaciju i te direktive od Hrvatske. Štaviše, prema informacijama koje imamo, Evropska komisija je već u prethodnoj, strateškoj fazi, vraćala Hrvatskoj Nacionalni program provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, upravo zbog neusklađenosti sa pravom EU - naveo je Galić.

Napomenuo je da ne treba zanemariti i to da je Hrvatska u određenoj mjeri dovodila u zabludu Evropsku komisiju prethodnih godina, budući da izbjegava da prizna da je konačnu odluku o skladištu i njegovoj lokaciji već donijela.

Evropska komisija nije nadležna za procjenjivanje i odobravanje projekata kao što je izgradnja odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, već je to odgovornost članica EU, rečeno je Srni iz Evropske komisije.

Komentarišući konstataciju Srne u vezi sa kritikama na račun indolentnosti i ravnodušnosti EU kada su u pitanju planovi Hrvatske da odloži radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na granici sa BiH, portparol Evropske komisije za klimatsku akciju Ana Krespo Parondo odgovorila je da su za takva pitanja odgovorne članice EU.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)