Potreban dogovor domaćih političara

Еvropski put za BiH igra mačke i miša

  • Izvor: ATV
  • 24.02.2024. 19:02

Igra mačke i miša tako bi se u najkraćem mogao opisati Еvropski put Bih, kaže predsjednik Srpske. Suvišno je o tom putu i razgovarati ukoliko se, podvlači Milorad Dodik neće poštovati dogovor domaćih političara i interes svih. Srpska vodi ozbiljnu politiku a o bilo kakvom članstvu dok su u Ustavnom sudu BIH ustoličene strane sudije, a u Sarajevu nametnuti nelegitimni Kristijan Šmit teško je govoriti.

Osim toga, ukoliko nema datuma BiH nastavlja da bude kolonija koja nema suverenitet da vodi pregovore. Ne treba zaboraviti ističe  da je "to bez datuma" Turska čekala 40 godina. 

"Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu to je ključno pitanje Еvropskih vrijednosti, vladavina prava. Nemate u Ustavu  nadležnost BiH za sud i tužilaštvo. To je igra sa zabludnom pričom da kao nešto se radi pa ovi što su u Еvropskoj kancelariji oni su kao pritisli domaće političare da nešto urade", kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

A upravo nikakvi pritisci i nikakva nametanja ne dolaze u obzir. Dogovor, kompromis, rad i postizanje rezultata uz dogovor da, ali na ucjene nećemo pristati po cijenu bilo čega, jasna je i Sanja Vulić. Dinamika kretanja BiH ka Еvropskoj uniji kaže isključivo zavisi upravo od Еvropske unije i tri ključna faktora u BiH. 

"Prvi je iskren neucjenjivački pristup Trojke, drugi iskrenost evropske unije a ne korišćenje BiH u predizborne svrhe i poštovanje okvirnog sporazuma i uvažavanje interesa svih naroda", kaže Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Republika Srpska pristaje na članstvo u Еvropskoj uniji ali samo ukoliko sačuva svoj suverenitet ali i identitet. Sa druge strane međutim, vidimo da su u drugom entitetu želje za opstrukcijom itekako velike. Bez tačnog datuma kaže Milan Petković BIH samo nastavlja svoju agoniju. 

"I na drugoj strani ЕU rizikuje jer raste evroskepticizam u BIH a sa druge strane pojavljuju se organizacije interesantna za ova područja", kaže Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske u PD PS BiH.

Sve drugo bez tačnog datuma je foliranje i kamufliranje čemu su itekako skloni prodavači magle iz Еvropske Unije. Polovična rješenja ne dolaze u obzir ili je  dogovoreno sve ili nije ništa, jasno poručuju iz Srpske.

Pratite nas i putem Vibera