Vlada dala saglasnost

Federacija BiH pokreće tužbu protiv Srpske

  • 05.09.2019. 19:15

Federalna Vlada danas je prihvatila informaciju o tužbi koju je Republika Srpska prije mjesec dana pokrenula za nadoknadu štete od neravnomjerne raspodjele prihoda od PDV-a, i po istom osnovu odlučila da Republici Srpskoj odgovori kontratužbom, teškom 32 miliona maraka. 

Zanimljivo je da je Federalna Vlada dala saglasnost za tužbu protiv Republike Srpske za period nadoknade štete za 2012. i 2016. godinu. Još interesantnije je što, osim tužbe teške 34 miliona maraka za period od 2017.-2018. godine, Republika Srpska čak ima i presudu u svoju korist zbog neravnomjerne raspodjele prihoda od PDV-a  iz ranijeg perioda, a dug je 28 miliona maraka. 

Iako je prinudna naplata sa računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH bila jedina opcija, na račun Republike prebačena su samo 4,7 miliona. Predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da je to i očekivao, ali da bi Federacija prvo trebala da vrati dug Republici Srpskoj. 

"Zašto oni sad potežu pitanje iz 2012., zato što vjerovatno nemaju argumenata za nešto što je svježe, pa onda znate, ako tako nastavimo, vjerovatno ćemo se vratiti do momenta kad je ta UIO i formirana", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Federalno Ministarstvo finansija zastupaće Pravobranilaštvo Federacije. Pravobranilaštvo Republike Srpske još nema informacije, ali će na vrijeme reagovati, ukoliko to bude potrebno. 

"Pravobranilaštvo Republike Srpske zvanično nije obaviješteno o pritužbi i nejasno je na osnovu kojih činjenica i dokumentacije se ista eventualno podnosi. Tužbu koju je Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo protiv Federacije biH zbog duga od indirektnih poreza za period 2017.-2018. u fazi je pripremnog ročišta pred Sudom BiH", kažu iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

Prije mjesec dana Vlada Republike Srpske uputila je Sudu BiH tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodjele prihoda. Što se tiče naplate duga od 24 miliona maraka, po presudi iz 2015. godine u korist Republike Srpske, blokada računa Uprave za indirektno oporezivanje stopirana je do polovine ovog mjeseca.

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.