Ibrahim Hadžibajrić

FUP podnio još jedan izvještaj protiv bivšeg načelnika Starog Grada

  • Izvor: SRNA
  • 26.10.2023. 15:47

Federalna uprava policije (FUP) podnijela je protiv bivšeg načelnika opštine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića izvještaj o krivičnom d‌jelu zloupotreba položaja ili ovlaštenja koja ga tereti za nezakonito trošenje sredstava posebne namjene, kao i za davanje lažnih podataka o imovini i prihodima.

Iz prikupljene dokumentacije i izjava svjedoka vidljivo je da je tokom marta 2020. godine, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće izazvane pandemijom virusa korona, Hadžibajrić zloupotrijebio položaj načelnika i komandanta opštinskog Štaba civilne zaštite, te donio odluke kojim je iznos od 117.200 KM podijeljen kategorijama demobilisanih boraca, nezaposlenim porodiljama, određenim licima koja su "okarakterisana kao ugrožena", kao i licima preko 65 godina starosti.

Pored navedenog određeni novčani iznosi, takođe nezakonito, dodijeljeni su i nekim zdravstvenim, socijalnim i vjerskim ustanovama sa područja ove opštine za potrebe borbe protiv pandemije, te je ukupan iznos nenamjenski utrošenih sredstava iznosio 154.722 KM.

Imajući u vidu način dod‌jele, kao i činjenicu da su sredstva dijeljena 2020. godine, u kojoj su održani lokalni izbori u BiH, i suprotno zakonom definisanoj namjeri, u navedenom d‌jelovanju tadašnjeg načelnika opštine Stari grad Sarajevo stekla su se obilježja krivičnog d‌jela "zloupotreba položaja ili ovlaštenja", navodi FUP.

FUP podsjeća da je prethodno protiv Hadžibajrića tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio i izvještaj o izvršenom krivičnom d‌jelu "davanje lažnih podataka o imovini i prihodima".

S obzirom da nadležnost za postupanje po odredbama zakona koji tretira ovaj problem ima Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajeva, FUP je prilikom dokumentovanja navedenog krivičnog d‌jela ostvario saradnju sa ovom institucijom.

Zakonom je definisano da "imovinu" čine stvari i prava koja je stekao nosilac javne funkcije, a obuhvata sve stvari i prava, a posebno nekretnine i pokretnine, potraživanja, poslovne ud‌jele, vrednosne papire, novac, umjetnine, plemenite metale i drago kamenje u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegovog bliskog srodnika, odnosno lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu sa nosiocem javne funkcije.

Hadžibajrić je kao nosilac izvršne funkcije, izabrani načelnik opštine Stari Grad Sarajevo, prema zakonskim odredbama bio dužan prijaviti Kancelariji za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo sredstva deponovana na računima kao imovinu.

S obzirom da Hadžibajrić nije naveo značajne iznose deponovanih sredstava na više bankovnih računa protiv njega je podnijet izvještaj o izvršenom krivičnom d‌jelu davanje lažnih podataka o imovini i prihodima. 

Pratite nas i putem Vibera