Ибрахим Хаџибајрић

ФУП поднио још један извјештај против бившег начелника Старог Града

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2023. 15:47

Федерална управа полиције (ФУП) поднијела је против бившег начелника општине Стари Град Сарајево Ибрахима Хаџибајрића извјештај о кривичном д‌јелу злоупотреба положаја или овлаштења која га терети за незаконито трошење средстава посебне намјене, као и за давање лажних података о имовини и приходима.

Из прикупљене документације и изјава свједока видљиво је да је током марта 2020. године, након проглашења стања природне несреће изазване пандемијом вируса корона, Хаџибајрић злоупотријебио положај начелника и команданта општинског Штаба цивилне заштите, те донио одлуке којим је износ од 117.200 КМ подијељен категоријама демобилисаних бораца, незапосленим породиљама, одређеним лицима која су "окарактерисана као угрожена", као и лицима преко 65 година старости.

Поред наведеног одређени новчани износи, такође незаконито, додијељени су и неким здравственим, социјалним и вјерским установама са подручја ове општине за потребе борбе против пандемије, те је укупан износ ненамјенски утрошених средстава износио 154.722 КМ.

Имајући у виду начин дод‌јеле, као и чињеницу да су средства дијељена 2020. године, у којој су одржани локални избори у БиХ, и супротно законом дефинисаној намјери, у наведеном д‌јеловању тадашњег начелника општине Стари град Сарајево стекла су се обиљежја кривичног д‌јела "злоупотреба положаја или овлаштења", наводи ФУП.

ФУП подсјећа да је претходно против Хаџибајрића тужилаштву Кантона Сарајево поднио и извјештај о извршеном кривичном д‌јелу "давање лажних података о имовини и приходима".

С обзиром да надлежност за поступање по одредбама закона који третира овај проблем има Канцеларија за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајева, ФУП је приликом документовања наведеног кривичног д‌јела остварио сарадњу са овом институцијом.

Законом је дефинисано да "имовину" чине ствари и права која је стекао носилац јавне функције, а обухвата све ствари и права, а посебно некретнине и покретнине, потраживања, пословне уд‌јеле, вредносне папире, новац, умјетнине, племените метале и драго камење у његовом власништву или власништву његовог блиског сродника, односно лица која живе у заједничком домаћинству са носиоцем јавне функције.

Хаџибајрић је као носилац извршне функције, изабрани начелник општине Стари Град Сарајево, према законским одредбама био дужан пријавити Канцеларији за борбу против корупције и управљање квалитетом Кантона Сарајево средства депонована на рачунима као имовину.

С обзиром да Хаџибајрић није навео значајне износе депонованих средстава на више банковних рачуна против њега је поднијет извјештај о извршеном кривичном д‌јелу давање лажних података о имовини и приходима. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: