Sarajevo

Goganović: Ključno očuvanje mira i stabilnosti u BiH

  • Izvor: SRNA
  • 20.02.2024. 19:13

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je tokom sastanka sa delegacijom Komande Vojske SAD za Еvropu i kancelarije ministra odbrane SAD da je reforma odbrane najbolja reforma nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Goganović je pohvalio i saradnju sa Misijom Еufora u BiH - "Altea" koja doprinosi stabilnosti u BiH.

Kada je riječ o NATO integracijama, Goganović je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus, te da podržava saradnju sa NATO-om, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

"Mi u BiH dobro znamo šta su sukobi i zato će BiH uvijek glasati za mir", poručio je Goganović i ukazao na važnost regionalne saradnje s ciljem osiguranja mira i stabilnosti i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Šojgu otkrio kako su oslobođeni Avdejevka i Krinki: Putinova ideja pobedila kontraofanzivu Kijeva

Šojgu otkrio kako su oslobođeni Avdejevka i Krinki: Putinova ideja pobedila kontraofanzivu Kijeva

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez je tokom sastanka delegaciju Komande Vojske SAD za Еvropu i kancelarije ministra odbrane SAD, predvođene brigadnim generalom Krisom Mekinijem i direktorom za evropsku politiku, Centralnu i Južnu Еvropu Altonom Bulandom.

Helez je poželio dobrodošlicu delegaciji SAD i istakao da su Američke Države bitan segment stabilnosti i bezbjednosti kako za BiH, tako i za cijeli region.

On je naglasio da su SAD ključni spoljnopolitički faktor za BiH i da su najviše uložili u Oružane snage BiH.

Helez je naglasio da integracije BiH u evropske i evroatlantske integracije nemaju alternativu, te upoznao prisutne o značajnim koracima na ispunjavanju 14 prioriteta za otpočinjanje pregovora priključenja BiH ka ЕU.

Mekini je istakao da SAD pomno prate bezbjednosno okruženje u BiH.


Milinović najavio ostavku, povlači i kandidaturu za predsjednika TS BiH

Milinović najavio ostavku, povlači i kandidaturu za predsjednika TS BiH

"Ostajemo predani svim narodima u BiH i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručio je Mekini, te pozdravio napore koje BiH ulaže u očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

On je obećao podršku Oružanim snagama BiH u opremanju i obuci, te putu BiH ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Buland je naglasio da SAD podržavaju sve reforme koje su do sada učinjene u BiH.

On je naglasio da, pored svih sukoba u svijetu, "SAD podržavaju održivost rada institucija BiH i da su posvećene jedinstvenoj BiH i jedinstvenim Oružanim snagama BiH", te obećao nastavak podrške.

Galić je zahvalio za širok spektar pomoći koju SAD upućuju BiH.

"Drago mi je što se briga o Oružanim snagama BiH nastavlja i do danas. Važno nam je prisustvo Vojske SAD u BiH, jer je saradnja sa Amerikom jako važna za našu zemlju, a učešće vaših vojnika na vježbama ima i politički i praktični karakter", istakao je Galić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.