Министар одбране

Шојгу открио како су ослобођени Авдејевка и Кринки: Путинова идеја побиједила контраофанзиву Кијева

  • Извор: РТ Балкан
  • 20.02.2024. 19:10

Западне методе и техника вођења борбе нису ни јединствене ни успјешне, то потврђује и неуспјех дугонајављиване контраофанзиве Оружаних снага Украјине, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу у интервјуу за ТАСС.

"Ни ви ни ја не можемо да наведемо ниједно мјесто гдје су имали иоле успјешну операцију. Било да се ради о Авганистану, Ираку, Либији, Сирији", рекао је Шојгу.

Са друге стране, руска војска у јеку Специјалне војне операције (СВО) постаје све јача, опремљенија, искуснија и уједињенија, наводи министар.

На основу резултата из 2023. године, јасно је да су руска команда и друге јединице достигле виши ниво, то је данас друга војска, напомиње Шојгу.

Небензја: Сједињене Државе исписале још једну црну страницу историје

Небензја: Сједињене Државе исписале још једну црну страницу историје

За покушај контраофанзиве прошле године, Украјина је окупила групу од 160.000 људи, 800 тенкова, 150 авиона, као и 30 резервних батаљона, открио је Шојгу и додао да су припремали озбиљну офанзиву, преноси РТ Балкан.

Међутим, Русија је прије непријатељске контраофанзиве створила моћну линију одбране дугу скоро 2.000 километара, а то је била идеја Владимира Путина, нагласио је министар.

С друге стране, план украјинске контраофанзиве су ковали експерти у Пољској и балтичким земљама, додао је министар и открио да је план био да до Азовског мора и пресјеку копнени коридор до Крима.

Пала је Авдејевка! Руси подигли заставу

Пала је Авдејевка! Руси подигли заставу

Оружане снаге Украјине су у граду Кринки у Херсонској области имале задатак да обезбиједе продор ка Криму, појаснио је Шојгу.

Због тога је, како је рекао, украјинска команда тамо концентрисала четири бригаде 30. корпуса маринаца који су се раније борили у различитим правцима. "Веома јаки момци. Неки од њих су били у Маријупољу, били су добро припремљени, обучени и наоружани, а било је и страних војника", рекао је Шојгу.

Чишћење насеља је завршено, потврдио је министар, рекавши да је ту информацију добио са првих линија од команданта групе "Дњепар", генерал-пуковника Теплинског.

Нема нуклеарног оружја у свемиру

Нема потребе да америчке власти плаше свијет лажима о размјештању нуклеарног оружја у свемиру, посебно када постоје стварнији разлози за забринутост, нагласио је руски министар.

Притом, 260 сателита земаља које подржавају Украјину тренутно у онлајн режиму ради против Русије, додао је руски министар.

Путин: Ово је вријеме Русије

Путин: Ово је вријеме Русије

Само у овом тренутку постоји 65 специјализованих извиђачких сателита НАТО-а који преносе информације о кретању руских трупа и друге важне податке, напоменуо је Шојгу.

Како је текло ослобађање Авдејевке

Припреме за операцију ослобађања Авдејевке врше се од јесени 2023. године, открио је руски министар одбране. Идеја је била да се окупи довољан број снага на сјеверу и југозападу Авдејевке како би се непријатељу пружио отпор, додао је министар.

Градећи одбрану, руска војска је схватила да су Украјинци девет година градили утврђење у Авдејевки, правили су подземне тунеле и моћне бетонске конструкције под земљом, открио је Шојгу.

Путин поклонио Ким Џонг Уну руски луксузни аутомобил

Путин поклонио Ким Џонг Уну руски луксузни аутомобил

"Руска војска је у једном моменту на дневном нивоу изводила 460 удара на украјинске трупе. То је око 200 тона. Сваки дан су бацане бомбе од 500 килограма са великом прецизношћу", рекао је.

Успјех је постигнут умногоме захваљујући руским пилотима, који су борбено искуство стицали у Сирији, додао је министар.

Руске трупе су створиле неподношљиве услове за непријатеља у Авдејевки, толико да је био приморан да побјегне одатле, закључио је министар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.