Zamjenik ministra odbrane

Goganović upitao Heleza: Zašto BiH nije članica Alijanse ako ispunjava sve uslove i ne treba nikakva odluka

  • Izvor: SRNA
  • 19.02.2024. 21:08

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović poručio je pojedincima iz političkog Sarajeva da bi im bilo bolje da konkretno doprinesu saradnji BiH i NATO, umjesto što je ugrožavaju neodmjerenim i neutemeljenim izjavama, te populistički govore o NATO integracijama.

"Ako je BiH ispunili sve uslove, ako joj ne treba nikakva druga odluka, zašto još nije članica NATO ili kolega Zukan Helez aludira da NATO ne želi BiH u svom savezu“, upitao je Goganović, komentarišući Helezove navode da BiH samo još formalno nije članica NATO-a, da sve ostale uslove ispunjava, te da su sve odluke donesene i da ne treba više nikakva odluka.

"Kasarne nam se, nažalost, urušavaju, pripadnici Oružanih snaga BiH nemaju nove uniforme, nemamo kontrolu neba, u vazdušni prostor nam može ući ko želi, a da mi to i ne znamo. Pripadnici Oružanih snaga BiH jesu profesionalno obučeni, ali nemaju osnovne uslove za boravak i rad na vojnim lokacijama. Kada sve to analiziramo jasno je da je neozbiljno i populistički iznositi izjave da ispunjavamo sve uslove za ulazak u NATO“, naveo je Goganović za Srnu.

Tetak iznevjerio Draška: Pljušte uvrede Crnatka i Stanivukovića

Tetak iznevjerio Draška: Pljušte uvrede Crnatka i Stanivukovića

On je podsjetio Heleza da je Program reformi, koje je usvojilo Predsjedništvo BiH 2019. godine, put u NATO integracije usmjerilo u NATO saradnju pa se tako i Komisija za NATO integracije preimenovala u Komisiju za saradnju sa NATO.

"Takođe, Dejtonski mirovni sporazum je jasno definisao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda. Stav Republike Srpske i srpskog naroda je jasan“, mi nismo za NATO integracije, ali podržavamo NATO saradnju“, naglasio je Goganović.

Goganović je dodao da je NATO vojno-politički savez i da je pored ispunjenja uslova iz sistema odbrane neophodan i ključan politički konsenzus u vezi sa NATO integracijama, što u BiH ne postoji.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.