Замјеник министра одбране

Гогановић упитао Хелеза: Зашто БиХ није чланица Алијансе ако испуњава све услове и не треба никаква одлука

  • Извор: СРНА
  • 19.02.2024. 21:08

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић поручио је појединцима из политичког Сарајева да би им било боље да конкретно допринесу сарадњи БиХ и НАТО, умјесто што је угрожавају неодмјереним и неутемељеним изјавама, те популистички говоре о НАТО интеграцијама.

"Ако је БиХ испунили све услове, ако јој не треба никаква друга одлука, зашто још није чланица НАТО или колега Зукан Хелез алудира да НАТО не жели БиХ у свом савезу“, упитао је Гогановић, коментаришући Хелезове наводе да БиХ само још формално није чланица НАТО-а, да све остале услове испуњава, те да су све одлуке донесене и да не треба више никаква одлука.

"Касарне нам се, нажалост, урушавају, припадници Оружаних снага БиХ немају нове униформе, немамо контролу неба, у ваздушни простор нам може ући ко жели, а да ми то и не знамо. Припадници Оружаних снага БиХ јесу професионално обучени, али немају основне услове за боравак и рад на војним локацијама. Када све то анализирамо јасно је да је неозбиљно и популистички износити изјаве да испуњавамо све услове за улазак у НАТО“, навео је Гогановић за Срну.

Тетак изневјерио Драшка: Пљуште увреде Црнатка и Станивуковића

Тетак изневјерио Драшка: Пљуште увреде Црнатка и Станивуковића

Он је подсјетио Хелеза да је Програм реформи, које је усвојило Предсједништво БиХ 2019. године, пут у НАТО интеграције усмјерило у НАТО сарадњу па се тако и Комисија за НАТО интеграције преименовала у Комисију за сарадњу са НАТО.

"Такође, Дејтонски мировни споразум је јасно дефинисао да се све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором два ентитета и три народа. Став Републике Српске и српског народа је јасан“, ми нисмо за НАТО интеграције, али подржавамо НАТО сарадњу“, нагласио је Гогановић.

Гогановић је додао да је НАТО војно-политички савез и да је поред испуњења услова из система одбране неопходан и кључан политички консензус у вези са НАТО интеграцијама, што у БиХ не постоји.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)