Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara

Goganović: Zastoji u saradnji zbog dnevnih politika

  • Izvor: SRNA
  • 07.02.2024. 17:29

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da u radu komisije za saradnju sa NATO ne postoji blokada, nego je postojao zastoj zbog određenih dnevnih politika, izjava i odnosa.

Goganović je na sastanku sa komandantom NATO Štaba Sarajevo Pamelom Mekgahom kao glavni prioritet istakao važnost poboljšanja uslova rada i boravka pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim lokacijama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Naglasivši da je zadovoljan stepenom saradnje sa NATO-om, Goganović je rekao da je Pregled odbrane najbitniji strateški dokument i da se trebaju isprofilisati stavovi sa Zajedničkim štabom, jer su oni stručni štabni organ, kao i da se uspostave novi prioriteti.

- Program reformi podržavam i vjerujem da će uskoro biti usvojen za 2023. godinu - istakao je on.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez je naglasio da je za Ministarstvo i Oružane snage jako važno i usvajanje budžeta na nivou BiH.

On je istakao da se moraju boriti za novi budžet, jer na Savjetu ministara još nije utvrđen ni Nacrt budžeta za ovu godinu, zbog čega su u režimu privremenog finansiranja što ih ograničava za svaki ozbiljniji projekat i usporava redovni plan nabavki.

Helez je Mekgahu upoznao i u kojoj je fazi projekat Paket podrške Oružanih snaga BiH naglasivši da se nastoje ispuniti uslovi za početak pregovora za članstvo u ЕU.

Mekgaha je istakla da je NATO Štab Sarajevo čvrsto opredijeljen za nastavak pružanja podrške Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama.

Ona je istakla da je od velikog značaja za NATO Štab Sarajevo i nju lično da znaju koji su prioriteti Ministarstva odbrane, kao i komunikacija sa Zajedničkim štabom Oružanih snaga BiH.

Pratite nas i putem Vibera