Burne reakcije

HDZ BiH: Šmit nametanjem obesmislio parlament

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2024. 15:25

Povodom nametanja Kristijana Šmita od 26. marta 2024. godine, Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava duboko žaljenje za posezanjem Šmita za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Еvropskom unijom.

"Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromituju se svi do sada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje.

Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvještaja ЕU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini.

Višković za ATV: Šmit samo izvođač radova, izmjena zakona odluka američke ambasade

Višković za ATV: Šmit samo izvođač radova, izmjena zakona odluka američke ambasade

Bez želje da ulazimo u pozitivne namjere za poboljšanjem Izbornog procesa, dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvataju sve aspekte izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivisano i duboko kompromitujuće upravljanje izbornim procesom.

Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokratije.

Čović: Šmitovo nametanje izmjena Izbornog zakona neprihvatljivo za Hrvate

Čović: Šmitovo nametanje izmjena Izbornog zakona neprihvatljivo za Hrvate

Stoga pozivamo sve nosioce vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom saradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji u skladu sa Ustavom i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obavezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini", saopštili su iz HDZ-a BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.