Бурне реакције

ХДЗ БиХ: Шмит наметањем обесмислио парламент

  • Извор: АТВ
  • 27.03.2024. 15:25

Поводом наметања Кристијана Шмита од 26. марта 2024. године, Хрватска демократска заједница БиХ изражава дубоко жаљење за посезањем Шмита за наметањем рјешења у времену стабилне политичке власти, интензивног лидерског дијалога и отворења преговарачког процеса БиХ с Европском унијом.

"Наметањем 114 измјена Изборног закона, компромитују се сви до сада постигнути позитивни учинци парламентарне већине и ставља у незавидан положај њено будуће заједничко функционирање.

Овакве непотребне интервенције у домаће законодавство само пар дана након позитивног извјештаја ЕУ према Босни Херцеговини којим се признају и препознају позитивни једногодишњи резултати извршне и законодавне власти, могу имати несагледиве посљедице на даљње интеграцијске процесе што би поништило снажан синергијски учинак који је европска перспектива донијела Босни и Херцеговини.

Вишковић за АТВ: Шмит само извођач радова, измјена закона одлука америчке амбасаде

Вишковић за АТВ: Шмит само извођач радова, измјена закона одлука америчке амбасаде

Без жеље да улазимо у позитивне намјере за побољшањем Изборног процеса, дужни смо указати да оваква рјешења која не обухватају све аспекте изборног закона, неће постићи заштиту и вјеродостојност изборног процеса, него ће изгледније увести БиХ у неизвјесно, политички мотивисано и дубоко компромитујуће управљање изборним процесом.

Посебно сматрамо опасним да наметање овог и било којих других законских рјешења, успоставља праксу противну демократским принципима којима се потпуно обесмишљава улога парламената и демократски изабраних представника, што је срж демократије.

Човић: Шмитово наметање измјена Изборног закона неприхватљиво за Хрвате

Човић: Шмитово наметање измјена Изборног закона неприхватљиво за Хрвате

Стога позивамо све носиоце власти без обзира на различито промишљање око наметнутих одлука, да заједничком сарадњом и дијалогом вратимо процесе одлучивања у окриље легитимно изабраних представника који у складу са Уставом и највишим демократским стандардима имају одговорност и обавезу предводити све политичке процесе у Босни и Херцеговини", саопштили су из ХДЗ-а БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)