Osuđeni bivši premijer FBiH

Hoće li Bećirović i Komšić pomilovati Novalića?

  • Izvor: Avaz
  • 06.03.2024. 17:25

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović govorio je danas o mogućem pomilovanju bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića, koji je osuđen na četiri godine zatvorske kazne zbog afere "Respiratori".

Bećirović je na novinarsko pitanje o tome kako će glasati kazao:

„Vaše je slobodno pravo da postavite ovo pitanje, ali ja moram kazati da do ovog momenta ništa nije došlo u Predsjedništvo BiH“.

Dodao je da smatra da svi zvaničnici BiH bi uvijek trebali da prouče materijal, pa onda iznesu svoj stav o određenom pitanju.

„Međutim, da ne ostane nikakva nedoumica - vjerovatno u ovoj zemlji ne postoji čovjek koji tako snažno zastupa poštivanja principa ustavnosti i zakonitosti kao što to ja radim. Na svakom mjestu, kako u zemlji tako i u inostranstvu, moramo poštovati BiH, pravosuđe BiH. Ako takav prijedlog dođe u Predsjedništvo ja nemam nikakvu dilemu kako ću glasati. Moramo uvažavati, dakle, BiH, njen pravosudni sistem, a nikako biti pod uticajem bilo kojih političkih partija“, kazao je Bećirović, prenosi Avaz.

Iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića medijima su rekli da će glasati protiv pomilovanja Fadila Novalića.

Advokatski tim Fadila Novalića podnio je zahtjev za pomilovanje osuđenog Novalića Ministarstvu pravde BiH, koje onda formira komisiju i svoj prijedlog, ukoliko bude odobren, na konačnu odluku šalje Predsjedništvu BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina