Savjet ministara BiH

Imenovani predstavnici BiH u Komisiju za zaštitu od katastrofa

  • Izvor: Agencije
  • 12.03.2024. 16:18

Savjet ministara imenovao je danas predstavnike BiH u Stalnu mješovitu komisiju za sprovođenje zadataka utvrđenih sporazumima između Savjeta ministara i vlada Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije o saradnji u zaštiti od prirodnih i elementarnih katastrofa.

U sastav Komisije imenovano je osam članova, i to predstavnika ministarstava bezbjednosti i odbrane u Savjetu ministara, uprava civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH, te Brčko distrikta.

Za predsjedavajućeg Komisije imenovan je Samir Agić, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spasavanje Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju za Interreg program za Dunavski region za period od 2021. do 2027. godine, između ЕU, koju predstavlja Еvropska komisija, te Mađarske i BiH.

Zakon o sudu BiH skinut s dnevnog reda Savjeta ministara

Zakon o sudu BiH skinut s dnevnog reda Savjeta ministara

Sporazum utvrđuje uslove finansiranja i sprovođenja programa u BiH, uz finansijsku podršku Еvropskog fonda za regionalni razvoj, Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA tri/ i Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju - Globalna Еvropa, te uz nacionalno sufinansiranje programa.

Ukupan budžet programa je 268.809.822 evra, od čega je doprinos ЕU 215.047.857 evra, dok će 53.761.965 evra sufinansirati zemlje učesnici projekta.

Program će dodatno obezbijediti podršku zemljama korisnicima u usvajanju i sprovođenju političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi u procesu usklađivanja sa vrijednostima ЕU i postupnog usklađivanja sa pravilima, standardima, politikom i praksom ЕU.

Savjet ministara je utvrdio i prijedlog izmjena i dopuna ugovora sa Еvropskom bankom za obnovu i razvoj o grantu za "Projekt vodosnabdijevanja Gradačca" u vrijednosti 465.000 evra, tako da ukupni grant sa ranije odobrenih 1.992.500 evra iznosi 2.457.500 evra.

Usvojena je i inicijativa Ministarstva finansija i trezora i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu za Projekat unapređenja geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina u BiH između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj vrijedan 31.840.000 evra.

Projektni razvojni ciljevi su usmjereni na unapređenje tačnosti i dostupnosti informacija o zemljišnoj administraciji u Federaciji BiH.

Na sjednici je usvojena i informacija o postupanju Pravobranilaštva BiH u realizaciji zaključka Savjeta ministara sa sjednice održane 27. novembra prošle godine, radi zaštite imovine i imovinskih interesa BiH u pregovorima sa predstavnicima GAVI-ja.

Zajedničke javne nabavke usklađene sa zakonodavstvom ЕU

Zajedničke javne nabavke usklađene sa zakonodavstvom ЕU

Prema informaciji, GAVI je početkom ove godine BiH vratio 7.464.586 dolara, dok je jednostrano zadržao 1.615.120 dolara, iako je tek djelimično izvršio svoje obveze iz ugovora zaključenog sa BiH - aranžman o obaveznoj kupovini vakcina za virus korona od 18. septembra 2020. godine.

AVI je BiH isporučio samo 332.640 vakcina od ukupno naručenih 1.232.000.

Usvojena je i informacija Pravobranilaštva o međunarodnom investicionom arbitražnom postupku u pravnoj stvari tužioca Pramod Mital i drugi protiv BiH.

Pravobranilaštvo BiH će pripremiti prijedlog odluke o načinu finansiranja i iznosu finansijskih sredstava za vođenje međunarodnog investicionog arbitražnog postupka, te će nakon njegovog okončanja dostaviti detaljnu informaciju Savjetu ministara.

Arbitražni postupak tužioca Pramod Mital i drugi protiv BiH u vezi je sa ulaganjem u Koksnu industriju Lukavac.

Savjet ministara ranije je odobrio 800.000 KM za vođenje ovog postupka, od čega je do sada utrošeno 465.000 KM.

Pratite nas i putem Vibera