Савјет министара БиХ

Именовани представници БиХ у Комисију за заштиту од катастрофа

  • Извор: Агенције
  • 12.03.2024. 16:18

Савјет министара именовао је данас представнике БиХ у Сталну мјешовиту комисију за спровођење задатака утврђених споразумима између Савјета министара и влада Хрватске, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Словеније и Србије о сарадњи у заштити од природних и елементарних катастрофа.

У састав Комисије именовано је осам чланова, и то представника министарстава безбједности и одбране у Савјету министара, управа цивилне заштите Републике Српске, Федерације БиХ, те Брчко дистрикта.

За предсједавајућег Комисије именован је Самир Агић, помоћник министра у Сектору за заштиту и спасавање Министарства безбједности у Савјету министара.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о финансирању за Interreg програм за Дунавски регион за период од 2021. до 2027. године, између ЕУ, коју представља Европска комисија, те Мађарске и БиХ.

Закон о суду БиХ скинут с дневног реда Савјета министара

Закон о суду БиХ скинут с дневног реда Савјета министара

Споразум утврђује услове финансирања и спровођења програма у БиХ, уз финансијску подршку Европског фонда за регионални развој, Инструмента за претприступну помоћ /ИПА три/ и Инструмента за сусједство, развој и међународну сарадњу - Глобална Европа, те уз национално суфинансирање програма.

Укупан буџет програма је 268.809.822 евра, од чега је допринос ЕУ 215.047.857 евра, док ће 53.761.965 евра суфинансирати земље учесници пројекта.

Програм ће додатно обезбиједити подршку земљама корисницима у усвајању и спровођењу политичких, институционалних, правних, административних, друштвених и економских реформи у процесу усклађивања са вриједностима ЕУ и поступног усклађивања са правилима, стандардима, политиком и праксом ЕУ.

Савјет министара је утврдио и приједлог измјена и допуна уговора са Европском банком за обнову и развој о гранту за "Пројект водоснабдијевања Градачца" у вриједности 465.000 евра, тако да укупни грант са раније одобрених 1.992.500 евра износи 2.457.500 евра.

Усвојена је и иницијатива Министарства финансија и трезора и одређена делегација за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму за Пројекат унапређења геопросторне инфраструктуре и процјене вриједности некретнина у БиХ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој вриједан 31.840.000 евра.

Пројектни развојни циљеви су усмјерени на унапређење тачности и доступности информација о земљишној администрацији у Федерацији БиХ.

На сједници је усвојена и информација о поступању Правобранилаштва БиХ у реализацији закључка Савјета министара са сједнице одржане 27. новембра прошле године, ради заштите имовине и имовинских интереса БиХ у преговорима са представницима ГАВИ-ја.

Заједничке јавне набавке усклађене са законодавством ЕУ

Заједничке јавне набавке усклађене са законодавством ЕУ

Према информацији, ГАВИ је почетком ове године БиХ вратио 7.464.586 долара, док је једнострано задржао 1.615.120 долара, иако је тек дјелимично извршио своје обвезе из уговора закљученог са БиХ - аранжман о обавезној куповини вакцина за вирус корона од 18. септембра 2020. године.

АВИ је БиХ испоручио само 332.640 вакцина од укупно наручених 1.232.000.

Усвојена је и информација Правобранилаштва о међународном инвестиционом арбитражном поступку у правној ствари тужиоца Прамод Митал и други против БиХ.

Правобранилаштво БиХ ће припремити приједлог одлуке о начину финансирања и износу финансијских средстава за вођење међународног инвестиционог арбитражног поступка, те ће након његовог окончања доставити детаљну информацију Савјету министара.

Арбитражни поступак тужиоца Прамод Митал и други против БиХ у вези је са улагањем у Коксну индустрију Лукавац.

Савјет министара раније је одобрио 800.000 КМ за вођење овог поступка, од чега је до сада утрошено 465.000 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)