Gost Nedjeljnih vijesti

Istoričar Predrag Lozo: Veoma čudan antifašizam Komšića i Bećirovića

  • Izvor: ATV
  • 19.11.2023. 20:42

Kontinuitet ZAVNOBIH-a nakon raspada bivše Jugoslavije je jedna fikcija kojom se pokušava nametnuti, naročito iz FBiH. Odnosno pokušavaju se nametnuti sadašnje vrijednosti iz FBiH.

Rekao je ovo gost Nedjeljnih vijesti na ATV-u Predrag Lozo, istoričar iz Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, nakon najava da bi Željko Komšić i Denis Bećirović mogli ići u Mrkonjić Grad da obilježe izmišljeni Dan državnosti BiH.

"ZAVNOVIH nikako ne možemo posmatrati izdvojeno od konteksta Drugog svjetskog rata. Svi znamo da na ovom prostoru od 1941. do 1945. godine u okviru velikog svjetskog sukoba stvorena je i Nezavisna država Hrvatska, koja je krenula u uništenje srpskog naroda. Genocid nad srpskim narodom bilo je jedno ultimativno zlo sa kojim se srpski narod susreo. I na osnovu toga podigao ustanak, prije svega protiv NDH. Taj ustanak imao je na početku samo jednu ideološku osnovu, a osnova je bila - odbraniti biološko postojanje srpskog naroda", rekao je Lozo i nastavio:

"Nakon toga dolazi do građanskog rata i podjele tog ustaničkog pokreta, odnosno ustanka, na revolucionarnu stranu - stranu Komunističke partije, partizanski pokret i Narodnooslobodilački pokret, i ovaj rojalistički, odnosno ravnogorski pokret. Sve to pokazuje da osnova antifašizma na ovim prostorima jeste bio ustanak srpskog naroda i da je srpski narod bio osnova antifašizma na ovim prostorima. Oni koji danas iz FBiH pokušavaju se pozivati na ZAVNOBIH, oni bi nekako zanemarili te istorijske činjenice. Oni pokušavaju srpski narod, kako njima odgovara, učiti antifašizmu. ZAVNOBIH je samo jedan u nizu događaja koji su se desili u Drugom svjetskom ratu".

Lozo je ponovio da se ZAVNOBIH ne može posmatrati odvojeno od AVNOJ-a.

"Dakle, ne možemo posmatrati bilo kakvu pokrajinsku politiku Komunističke partije odvojeno od ukupnog jugoslovenskog pitanja", kaže istoričar.

Naglašava da je ovo jedan pokušaj zloupotrebe konteksta antifašizma.

"Rekli ste da Komšić i Bećirović pokušavaju da dođu u Mrkonjić Grad. Ja bih se zapitao da li je to onaj isti Komšić koji je 2006. godine tražio sliku Blaža Kraljevića koji se pozdravlja sa 'Za dom spremni' da ga donese u svoju kancelariju. To je neki čudan antifašizam. Isto kao što je čudan i antifašizam Bećirovića koji je bio u Vukovaru, gdje su sa podignutom desnom rukom (fašistički pozdrav) ispred njega na početku kolone skandirali 'Za dom spremni'", kaže Lozo.

Dodao je da svjedočimo jednom neobičnom događaju:

"To je da se antifašizam proglašava za fašizam, a fašizam za antifašizam. Očekujemo još samo odluku takozvanog visokog predstavnika da nam on odredi šta je fašizam, a šta antifašizam. Znate, to je ovaj ljubitelj brdskih njemačkih SS jedinica. Naši građani prisustvuju jednom surovom iskrivljivanju istorijskih istina vezanih za Drugi svjetski rat".

Kompletno gostovanje istoričara Predraga Loze na ATV-u pogledajte u nastavku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.