Sud BiH

Još nema suđenja za Zulfikara Ališpagu

  • Izvor: ATV
  • 07.12.2023. 19:36

Dok je čak u Americi nedavno uhapšena pripadnica specijalne jedinice "Zulfikar" Nada Radovan Tomanić zbog ratnih zločina nad Srbima, njenom ratnom komandantu Zulfikaru Ališpagi u BiH čak nije nastavljeno ni suđenje za zločine u Trusini.

Četvrtu godinu ne dolazi na ročište, iako su vještaci utvrdili da je zdravstveno stanje dobro i da navodna bolest više ne može biti razlog odsustva. Zašto još nema zakazanih ročišta, iz Suda BiH, ATV-u je dostavljen samo šturi odgovor.

"Sud BiH do kraja godine u predmetu Zulfikar Ališpago planira zakazati statusnu konferenciju na kojoj će odlučiti o daljem toku ovog krivičnog postupka", navode iz Suda.

Zulfikar je čak promijenio više od deset advokata koji nisu uspijevali da mu odgode suđenja. Oni koji su ga zastupali nisu željeli da govore o razlozima i samom predmetu. Da sve bude gore, između dva ročišta privođen je i zbog napada na dvojicu policajaca u Hadžićima. Dobro je poznat i sarajevskoj čaršiji. 

"On je i dalje u Sarajevu, vlasnik je jednog popularnog kafea, kluba gdje se mladi okupljaju i izbjegava, odnosno, neprekidno se odgađa njegov sudski proces", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Pravnicima koji često učestvuju u predmetima suđenja za ratne zločine dobro su poznati dvostruki aršini Suda BiH. Ne propuštaju se ni prilike zloupotrebe Zakona o krivičnom postupku, po kojem nema održavanja ročišta bez prisustva svakog od optuženih.

"U nekim slučajevima optuženi i njihovi branioci vješto koriste ta procesna ovlaštenja, pa ih zloupotrebljavaju, zato suđenja pred Sudom BiH traju po sedam, osam i više godina", istakao je Milan Romanić, pravnik.

Zbog zločina u Trusini iza rešetaka je ratni zamjenik Zulfikara Ališpage. Pripadnica iste jedinice u Americi je uhapšena jer je zbog pribavljanja državljanstva lagala  da nije učestvovala u nečovječnim postupanjima prema srpskim žrtvama na Igmanu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.