Суд БиХ

Још нема суђења за Зулфикара Алишпагу

  • Извор: АТВ
  • 07.12.2023. 19:36

Док је чак у Америци недавно ухапшена припадница специјалне јединице "Зулфикар" Нада Радован Томанић због ратних злочина над Србима, њеном ратном команданту Зулфикару Алишпаги у БиХ чак није настављено ни суђење за злочине у Трусини.

Четврту годину не долази на рочиште, иако су вјештаци утврдили да је здравствено стање добро и да наводна болест више не може бити разлог одсуства. Зашто још нема заказаних рочишта, из Суда БиХ, АТВ-у је достављен само штури одговор.

"Суд БиХ до краја године у предмету Зулфикар Алишпаго планира заказати статусну конференцију на којој ће одлучити о даљем току овог кривичног поступка", наводе из Суда.

Зулфикар је чак промијенио више од десет адвоката који нису успијевали да му одгоде суђења. Они који су га заступали нису жељели да говоре о разлозима и самом предмету. Да све буде горе, између два рочишта привођен је и због напада на двојицу полицајаца у Хаџићима. Добро је познат и сарајевској чаршији. 

"Он је и даље у Сарајеву, власник је једног популарног кафеа, клуба гдје се млади окупљају и избјегава, односно, непрекидно се одгађа његов судски процес", каже Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност.

Правницима који често учествују у предметима суђења за ратне злочине добро су познати двоструки аршини Суда БиХ. Не пропуштају се ни прилике злоупотребе Закона о кривичном поступку, по којем нема одржавања рочишта без присуства сваког од оптужених.

"У неким случајевима оптужени и њихови браниоци вјешто користе та процесна овлаштења, па их злоупотребљавају, зато суђења пред Судом БиХ трају по седам, осам и више година", истакао је Милан Романић, правник.

Због злочина у Трусини иза решетака је ратни замјеник Зулфикара Алишпаге. Припадница исте јединице у Америци је ухапшена јер је због прибављања држављанства лагала  да није учествовала у нечовјечним поступањима према српским жртвама на Игману.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм