Ambasador Rusije

Kalabuhov o tvrdnjama Borenovića: Podizanje ruke bez saglasnosti nije uvođenje sankcija

  • Izvor: ATV
  • 11.04.2023. 12:36

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov ponovio je, reagujući na tvrdnje predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je BiH uvela sankcije Rusiji, da su "koraci pojedinih diplomata bez saglasnosti Predsjedništva u smjeru uvođenja sankcija ništavni".

"Visoko cijenimo principijelan stav rukovodstva Republike Srpske koje se protivi implementaciji odluka na državnom nivou koje bi mogle potencijalno nanijeti štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom. Bez neophodnog rješenja na nivou Predsjedništva BiH bilo koji koraci pojedinih diplomata i političara u tom smjeru su ništavi", rekao je Kalabuhov u pisanoj izjavi dostavljenoj ATV-u iz Ambasade Rusije.

Dodao je da je "stoga, činjenica 'podizanja ruke' na jednoj od međunarodnih platformi, o čemu nije bila postignuta saglasnost na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda, u suprotnosti sa temeljnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne može se smatrati kao uvođenje sankcija".

Iz Ambasade su ponovo naglasili da je Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom na načelima pragmatizma.

"Zbog toga pozivamo naše partnere da ne slušaju neke predstavnike, čak i one visoke", zaključuje se u odgovoru.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.