Ambasador Rusije

Kalabuhov o tvrdnjama Borenovića: Podizanje ruke bez saglasnosti nije uvođenje sankcija

  • Извор: АТВ
  • 11.04.2023. 12:36

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov ponovio je, reagujući na tvrdnje predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je BiH uvela sankcije Rusiji, da su "koraci pojedinih diplomata bez saglasnosti Predsjedništva u smjeru uvođenja sankcija ništavni".

"Visoko cijenimo principijelan stav rukovodstva Republike Srpske koje se protivi implementaciji odluka na državnom nivou koje bi mogle potencijalno nanijeti štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom. Bez neophodnog rješenja na nivou Predsjedništva BiH bilo koji koraci pojedinih diplomata i političara u tom smjeru su ništavi", rekao je Kalabuhov u pisanoj izjavi dostavljenoj ATV-u iz Ambasade Rusije.

Dodao je da je "stoga, činjenica 'podizanja ruke' na jednoj od međunarodnih platformi, o čemu nije bila postignuta saglasnost na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda, u suprotnosti sa temeljnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne može se smatrati kao uvođenje sankcija".

Iz Ambasade su ponovo naglasili da je Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom na načelima pragmatizma.

"Zbog toga pozivamo naše partnere da ne slušaju neke predstavnike, čak i one visoke", zaključuje se u odgovoru.

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.