Predstavnički dom

Kojić: Selektivni rad na predmetima ratnih zločina

  • Izvor: SRNA
  • 31.10.2023. 16:03

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je danas da nije zadovoljan selektivnim radom pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina i da je inicijativu poslanika Nihada Omerovića o analizi praćenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina teško podržati jer ima dosta propusta.

"Bavio sam se ovom temom. Inicijativa Omerovića ima dosta propusta. Očigledno da mu je neko pogrešno prenosio informacije. Bio sam dio radne grupe za Revidiranu strategiju", rekao je Kojić na sjednici Predstavničkog doma.

Kojić je istakao da pravosudne institucije selektivno procesuiraju predmete ratnih zločina i da su najsloženiji ostali neprocesuirani, a riječ je o zločinima počinjenim nad Srbima.

"Žalosno je da se na ratne zločine gleda na osnovu predznaka. Najsloženiji predmeti treba da budu prioritet. Nažalost, najsloženiji koji nisu procesuirani su predmeti o ratnim zločinima nad Srbima", rekao je Kojić.

On je napomenuo da je teško podržati Omerovićevu inicijativu, jer je njena realizacija svjesno opstruisana četiri godine i postala je mrtvo slovo na papiru.


Vulićeva i Kojić u Sarajevu sa majicama

Vulićeva i Kojić u Sarajevu sa majicama "Mi znamo šta branimo. Oni ne znaju šta napadaju“

Kojić, koji je bio direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, rekao je da je godinama radio na istraživanju zločina nad Srbima, ali da neki nikada nisu istraženi.

"Drago mi je što je moj tim ipak izveo pred sud Atifa Duakovića i Еjupa Ganića i još neke. Smatram da svi oni koji su počinili zločine treba i da odgovaraju", rekao je Kojić, podsjetivši da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović nedavno primio Dudakovića kojem se sudi za zločine nad Srbima i da je širio hvalospjeve o njemu.

Poslanik SDA Safet Kešo je tokom diskusije rekao da Kojić ne može da govori o tome ko je činio zločine, a ko ne.

Kojić je rekao da ima pravo da kaže svoja saznanja o ratnim zločinima jer je radio na njima i da je pokušaj ućutkivanja prijetnja.

"Imam pravo da dam kvalifikaciju. I Sakib Mahmuljin je ratni zločinac. Imam pravo da kažem da su i Haški sud i Sud BiH radili selektivno", rekao je Kojić i dodao da nije ponosan na selektivni rad na predmetima ratnih zločina.


Vidović: Sredstva MMF-a i Svjetske banke skupa i neprihvatljiva

Vidović: Sredstva MMF-a i Svjetske banke skupa i neprihvatljiva

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić rekla je da niko neće određivati kako će se ponašati članovi ovog kluba i da Kojić ima pravo da iznese svoja saznanja o ratnim zločinnima nad Srbima.

"Niko neće poslanicima mog kluba govoriti kako da se ponaša i šta može da kaže, a šta ne", rekla je Vulićeva.

Pratite nas i putem Vibera