Представнички дом

Којић: Селективни рад на предметима ратних злочина

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 16:03

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је данас да није задовољан селективним радом правосудних институција на предметима ратних злочина и да је иницијативу посланика Нихада Омеровића о анализи праћења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина тешко подржати јер има доста пропуста.

"Бавио сам се овом темом. Иницијатива Омеровића има доста пропуста. Очигледно да му је неко погрешно преносио информације. Био сам дио радне групе за Ревидирану стратегију", рекао је Којић на сједници Представничког дома.

Којић је истакао да правосудне институције селективно процесуирају предмете ратних злочина и да су најсложенији остали непроцесуирани, а ријеч је о злочинима почињеним над Србима.

"Жалосно је да се на ратне злочине гледа на основу предзнака. Најсложенији предмети треба да буду приоритет. Нажалост, најсложенији који нису процесуирани су предмети о ратним злочинима над Србима", рекао је Којић.

Он је напоменуо да је тешко подржати Омеровићеву иницијативу, јер је њена реализација свјесно опструисана четири године и постала је мртво слово на папиру.


Вулићева и Којић у Сарајеву са мајицама

Вулићева и Којић у Сарајеву са мајицама "Ми знамо шта бранимо. Они не знају шта нападају“

Којић, који је био директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, рекао је да је годинама радио на истраживању злочина над Србима, али да неки никада нису истражени.

"Драго ми је што је мој тим ипак извео пред суд Атифа Дуаковића и Ејупа Ганића и још неке. Сматрам да сви они који су починили злочине треба и да одговарају", рекао је Којић, подсјетивши да је члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић недавно примио Дудаковића којем се суди за злочине над Србима и да је ширио хвалоспјеве о њему.

Посланик СДА Сафет Кешо је током дискусије рекао да Којић не може да говори о томе ко је чинио злочине, а ко не.

Којић је рекао да има право да каже своја сазнања о ратним злочинима јер је радио на њима и да је покушај ућуткивања пријетња.

"Имам право да дам квалификацију. И Сакиб Махмуљин је ратни злочинац. Имам право да кажем да су и Хашки суд и Суд БиХ радили селективно", рекао је Којић и додао да није поносан на селективни рад на предметима ратних злочина.


Видовић: Средства ММФ-а и Свјетске банке скупа и неприхватљива

Видовић: Средства ММФ-а и Свјетске банке скупа и неприхватљива

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сања Вулић рекла је да нико неће одређивати како ће се понашати чланови овог клуба и да Којић има право да изнесе своја сазнања о ратним злочиннима над Србима.

"Нико неће посланицима мог клуба говорити како да се понаша и шта може да каже, а шта не", рекла је Вулићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)