Министар финансија

Видовић: Средства ММФ-а и Свјетске банке скупа и неприхватљива

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2023. 15:25

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је реализација јавних инфраструктурних пројеката предуслов да се обезбиједи повољан привредни амбијент.

Видовићева је указала на потребу реализације бројних инфраструктурних пројеката, попут унапређења здравства, школства, ауто-путева и путева, а што све обезбјеђује повољан амбијент за развој привреде.

"Без тих инфраструктурних пројеката не можемо очекивати да привреда дође на виши развој и због тога је логично да задуженост државе буде већа у односу на привредне субјекте", рекла је Видовићева новинарима у Теслићу, гдје је била панелиста у оквиру Треће инвестиционе конференције.


Пронађено тијело код Новог Града, биће урађена ДНК анализа

Пронађено тијело код Новог Града, биће урађена ДНК анализа

Коментаришући благи раст стопе инфлације, Видовићева је рекла да је она била 5,2 одсто, а сада је 5,7, те да се до краја године очекује да почне да пада с обзиром на то да први пут Централна европска банка није подигла каматну стопу, што је, како је оцијенила, добро.

"У овој години у Републици Српској очекујемо просјечан раст инфлације око шест одсто на годишњем нивоу", навела је Видовићева.

Коментаришући то да у БиХ, према подацима Централне банке, у структури дуга доминира јавни сектор, Видовићева је рекла да је логично да држава буде најзадуженија зато што се БиХ налази на ниском степену развоја.

Видовићева је навела да у околностима глобалних проблема Српска мора да се сналази да обезбиједи раст домаћег бруто производа, привредну активност и запосленост, измирује обавезе према буџетским корисницима, те да Влада то успијева без обзира на све притиске.

"И Република Српска и Србија се у великом дијелу оријентишу према источном и југоисточном тржишту како би обезбиједили пласман својих производа и одређена средства, а нарочито инвестиције не само у инфраструктурне пројекте, већ и привредне субјекте", рекла је Видовићева.


"Сорош крив за ширење наркоманије у Америци"

Она је навела да су средства међународних финансијских институција, попут Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, данас веома скупа и тиме неприхватљива, па се траже нова финансијска тржишта за развој Републике Српске, повећање БДП-а, те подстицаја извоза и субституције увоза.

"Важно нам је да смањимо увоз јер имамо производе који се могу производити у Републици Српској, али нажалост их увозимо, што није добро и ствара негативан спољнотрговински биланс. Равнајући сав тај пакет од финансирања привреде до финансирања буџетских потреба оријентисани смо да ипак идемо на исток и југоисток, јер сматрамо да ћемо тамо обезбиједити повољнија средства и већ имамо значајне понуде, уговоре и послове који су у току", рекла је Видовићева.

Она је изразила увјерење да ће Република Српска успјети у својим намјерама и даље у наредном периоду бити сигурна, стабилна, те из године у годину повећавати БДП, упркос тренутној политичкој ситуацији у БиХ која је доста лоша.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.