Za 10 godina potrošili 11 miliona KM

Komisija za koncesije BiH najpoznatiji neradnik

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2023. 19:10

Ništa i nema. Riječi su u koju stane komisija za koncesije BiH. 11 miliona maraka potrošila je za 10 godina. Za to vrijeme uradila ništa. Zašto postoji godinama ni danas nikome nije jasno. I to nije jedini neradnik na nivou BIH ali je najpoznati - poručuje Srđan Amidžić.

"On je najpoznatiji neradnik na nivo BiH gdje je do sada potrošeno 11 miliona maraka evo da vam približim u Banjaluci su to dva mosta, pet vrtića i da ne nabraj šta još sve  ne. Postojanje nekih institucija da bi mi rekli tobože da imamo, a da ona ništa ne radi nema nikakvog smisla i to je nešto što ćemo pokušati u narednom periodu da promijenimo", kaže Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

A to je neminovno. Nažalost, to nije jedina institucija koja je formirana iz određenih namjera, kaže Milorad Kojić. Ono što treba da bude jasno i što jeste činjenica imovina je vlasništvo Republike Srpske i Srpska ima svoju komisiju za koncesije. Treba, kaže dobro razmisliti da se takve institucije u narednom periodu ukinu, a sredstva iskoriste u bolje svrhe.

"Jedanaest miliona za deset godina, to je preko milion godišnje moglo se itekako iskoristiti za podsticaje u poljoprivredi kada već govorimo o zemlji o koncesijama kako bi poljoprivredni proizvođani mogli da doprinesu još većem  razvoju poljoprivredne proizvodnje", kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH, Milorad Kojić.

I dok jedni ne rade za druge važi potpuno suprotno. U komisiji za koncesije Republike Srspke radi se punom parom.Trenutno u registru kaže predsjednik komisije ima oko 350 zaključenih koncesionih ugovora iz svih oblasti. 

"U 2022 godini na ime koncesione naknade je uplaćeno oko 50 miliona km u budžet Republike Srpske a prema preliminarnim podacima poreske uprave koje smo dobili na dan 30.06. ove godine taj iznos je 39 miliona i ako nastavi ovim tempom do kraja godine biće znatno veći iznos u odnosu na prethodnu godinu", kaže Maja Šuput, predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske.

Isto tako očigledno se za komisiju za koncesije BiH ne može reći. Od desetak ljudi koliko ih u komisiji radi a u stvari ne radi namjanje dvojica prema podacima imaju više od 80 godina.

Pratite nas i putem Vibera