Ministar o članu Predsjedništva

Konaković oštro o Komšiću: Umjesto Šolcu otišao kod Južnokorejanca

  • Izvor: Agencije
  • 26.01.2024. 12:28

Еlmedin Konaković, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH sinoć je izjavio da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić na sastanku sa ЕU delegacijom u utorak tražio da ne budu otvoreni pregovori sa BiH.

Komšić je ubrzo nakon toga odbacio te tvrdnje rekavši da je to laž i da je „previše svjedoka sa tog sastanka za tako providnu laž“.

Danas je stigla nova reakcija Konakovića, koji je za sarajevske medije ponovio istu tvrdnju i pomenuo je neke ranije sastanke na kojima je Komšić bio.

Rekao je i da je Komšić brzo reagovao na njegovu izjavu te da su pravili i pravopisne greške.

"Ja sam govorio šta su mi svjedoci tog sastanka rekli, šokiran sam da se on čudi što sam ja prenio ono što on pokazuje da misli. Da li postoji neko od vaših medija, iko kome je Željko Komšić poslao poruku da apeluje na otvaranje pregovora sa ЕU. Nema nijedna Viber poruka da je član Predsjedništva, da ne kažem sjeo, njemu je to mrsko putovati, hodati i raditi, da je poslao poruku pomozite da Bosna i Hercegovina otvori pregovore. Iznenađen sam da se on pravda za nešto što demonstrira da misli. On je na sastanku u Briselu u decembru imao tu retoriku, govorio je neka sačekajte da oni sve to ispune. On to gleda stranački, on ne gleda to kao budućnost opstanka djece u Bosni i Hercegovini", rekao je Konaković.

On misli da se time jača pozicija Trojke, to su razlike. Komšić nije rekao nijedno slovo afirmativno o otvaranju pregovora.

"Da vam ne pričam u Njujorku šta je radio, a šta je trebao raditi. Dogovorio dvije bilaterale pa mu se poklopili termini za 10 dana. Umjesto Šolcu otišao kod Južnokorejanca", kazao je Konaković

Rekao je da se tu pokazuje patriotizam, da mu je neupitan ratni, ali da ne vidi mirnodopski i da vidi samo stranački.

"Zamislite vi kako reaguje evropski zvaničnici kada predstavnik najvažnije institucije dođe i bude nezainteresovan i čak suprotno diskutuje. Kaže neka iscijedite vi to, pa ako Trojka ne natjera Dodika da vam isporuči svih 14 prioriteta, nemojte im dati pregovore. Nije on to rekao na ovaj način, ali takvim konceptom, jezikom govori. Ja ga pozivam da prestane sa privatnim aktivnostima. Ne hotele, o čemu čitam, nego neka sjedne na avion i ode negdje kao patriota i objasni ljudima šta znači otvaranje pregovora. Njegove tuče sa hrvatskom stranom zanimljivo je, ali šta Bosna i Hercegovina ima. Šta imamo što je Plenkovića nazvao Putinom, gdje su pomaci njegove politike", kazao je Konaković.

Pratite nas i putem Vibera