Министар о члану Предсједништва

Конаковић оштро о Комшићу: Умјесто Шолцу отишао код Јужнокорејанца

  • Извор: Агенције
  • 26.01.2024. 12:28

Елмедин Конаковић, министар иностраних послова у Савјету министара БиХ синоћ је изјавио да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић на састанку са ЕУ делегацијом у уторак тражио да не буду отворени преговори са БиХ.

Комшић је убрзо након тога одбацио те тврдње рекавши да је то лаж и да је „превише свједока са тог састанка за тако провидну лаж“.

Данас је стигла нова реакција Конаковића, који је за сарајевске медије поновио исту тврдњу и поменуо је неке раније састанке на којима је Комшић био.

Рекао је и да је Комшић брзо реаговао на његову изјаву те да су правили и правописне грешке.

"Ја сам говорио шта су ми свједоци тог састанка рекли, шокиран сам да се он чуди што сам ја пренио оно што он показује да мисли. Да ли постоји неко од ваших медија, ико коме је Жељко Комшић послао поруку да апелује на отварање преговора са ЕУ. Нема ниједна Вибер порука да је члан Предсједништва, да не кажем сјео, њему је то мрско путовати, ходати и радити, да је послао поруку помозите да Босна и Херцеговина отвори преговоре. Изненађен сам да се он правда за нешто што демонстрира да мисли. Он је на састанку у Бриселу у децембру имао ту реторику, говорио је нека сачекајте да они све то испуне. Он то гледа страначки, он не гледа то као будућност опстанка дјеце у Босни и Херцеговини", рекао је Конаковић.

Он мисли да се тиме јача позиција Тројке, то су разлике. Комшић није рекао ниједно слово афирмативно о отварању преговора.

"Да вам не причам у Њујорку шта је радио, а шта је требао радити. Договорио двије билатерале па му се поклопили термини за 10 дана. Умјесто Шолцу отишао код Јужнокорејанца", казао је Конаковић

Рекао је да се ту показује патриотизам, да му је неупитан ратни, али да не види мирнодопски и да види само страначки.

"Замислите ви како реагује европски званичници када представник најважније институције дође и буде незаинтересован и чак супротно дискутује. Каже нека исциједите ви то, па ако Тројка не натјера Додика да вам испоручи свих 14 приоритета, немојте им дати преговоре. Није он то рекао на овај начин, али таквим концептом, језиком говори. Ја га позивам да престане са приватним активностима. Не хотеле, о чему читам, него нека сједне на авион и оде негдје као патриота и објасни људима шта значи отварање преговора. Његове туче са хрватском страном занимљиво је, али шта Босна и Херцеговина има. Шта имамо што је Пленковића назвао Путином, гдје су помаци његове политике", казао је Конаковић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.