Dodijeljeni mandati

Konstituisan Dom naroda FBiH

  • Izvor: ATV
  • 17.01.2023. 14:54

Novoizabranim delegatima Doma naroda FBiH danas su uručena uvjerenja o dodjeli mandata tokom konstitutivne sjednice ovog doma u Sarajevu.

Uvjerenja o dodjeli mandata delegatima su uručili Suad Arnautović, predsjednik CIK BiH i članovi Ahmet Šantić, Željko Bakalar, Vlado Rogić i Jovan Kalaba. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ima 80 delegata.

“U narednim danima slijede zajedničke aktivnost CIK BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH koje se odnose na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i to po pet Bošnjaka i Hrvata iz Federacije BiH”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Novoizabrani delegati su dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici CIKBiH. 

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH su čestitali novoizabranim delegatima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Dom naroda Parlamenta FBiH ima 80 delegata, nakon nametnute odluke Kristijana Šmita o izmjeni Izbornog zakona BiH oktobra prošle godine. Do tada je ovaj dom Parlamenta BiH imao 58 delegata, odnosno, povećavo se broj mjesta u klubovima svih konstitutivnih naroda sa 17 na 23, a broj delegata u klubu ostalih sa 7 na 11.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.