Dodijeljeni mandati

Konstituisan Dom naroda FBiH

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2023. 14:54

Novoizabranim delegatima Doma naroda FBiH danas su uručena uvjerenja o dodjeli mandata tokom konstitutivne sjednice ovog doma u Sarajevu.

Uvjerenja o dodjeli mandata delegatima su uručili Suad Arnautović, predsjednik CIK BiH i članovi Ahmet Šantić, Željko Bakalar, Vlado Rogić i Jovan Kalaba. Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ima 80 delegata.

“U narednim danima slijede zajedničke aktivnost CIK BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH koje se odnose na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i to po pet Bošnjaka i Hrvata iz Federacije BiH”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Novoizabrani delegati su dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici CIKBiH. 

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Predsjednik i članovi Centralne izborne komisije BiH su čestitali novoizabranim delegatima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Dom naroda Parlamenta FBiH ima 80 delegata, nakon nametnute odluke Kristijana Šmita o izmjeni Izbornog zakona BiH oktobra prošle godine. Do tada je ovaj dom Parlamenta BiH imao 58 delegata, odnosno, povećavo se broj mjesta u klubovima svih konstitutivnih naroda sa 17 na 23, a broj delegata u klubu ostalih sa 7 na 11.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.