Angažman slovenačkih firmi

Kontrola uslova rada državljana BiH u Njemačkoj

  • 06.11.2018. 11:37

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, ove sedmice boravi u NJemačkoj da bi se upoznala o uslovima rada građana BiH koji se nalaze na radu u NJemačkoj, a angažovani su od slovenačkih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Iz Agencije je saopšteno da je poseban akcent na provjeri uslova pod kojima radnici iz BiH rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

"Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprečavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo da nastavimo sa ovom praksom", rekao je Bandić. 

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je "Baugrup" iz LJubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH. 

Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavca prema njima. 

"Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih privremeno su angažovani na radovima u NJemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo posjetili imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima", rekao je Bandić. 

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove će sedmice posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj radnika iz BiH.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.