Nema prostora za pretjeranu euforiju

Košarac: Odluka Еvropskog savjeta dobar signal, ali datum i dalje nepoznanica

  • 22.03.2024. 10:18

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je zeleno svjetlo Еvropskog savjeta za otvaranje pregovora sa BiH dobar signal i važan iskorak postignut na evropskom putu, ali da nema prostora za pretjeranu euforiju, budući da je konkretan datum početka ove faze procesa i dalje nepoznanica.

"Odluka Еvropskog savjeta predstavlja verifikaciju ustavnog kapaciteta Republike Srpske i dokazuje ispravnost njenog jasnog stava da dejtonsko i ustavno uređenje BiH, zemlje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nije nikakva prepreka evropskoj budućnosti", konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, sasvim je jasno da je dogovor domaćih aktera bez uplitanja stranaca jedini mogući put ka punopravnom članstvu BiH u ЕU.

"Taj put nije jednostavan, ali nemamo alternativu. Zato je važno da u procesu pregovaranja afirmišemo međusobno poštovanje i dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Partnerstvo i povjerenje moramo graditi međusobno, a ne da bilo koja strana traži oslonac i podršku u međunarodnom faktoru", napisao je Košarac na "Instagramu".

On je poručio da građani Srpske i Federacije BiH /FBiH/ zaslužuju da sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da ih stranci i kolonijalni upravnici ponižavaju i vrijeđaju nametnutim rješenjima, dodatno narušavajući unutrašnje odnose.

"Naši građani su nam na izborima dali povjerenje i moramo preuzeti odgovornost za to. Zato ćemo od partnera iz FBiH intenzivno tražiti podršku za inicijativu Srpske o zatvaranju OHR-a i dalju implementaciju ključnih prioriteta, prvenstveno misleći na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija", istakao je Košarac.

On je ponovio da sa stranim faktorom u BiH nema evropskog puta.

"Zato će odnos prema ovim pitanjima biti dokaz ko je u ovoj zemlji istinski posvećen i želi da BiH bude dio evropske porodice", istakao je Košarac.

Еvropski savjet odlučio je juče da otvori pristupne pregovore sa BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.