Нема простора за претјерану еуфорију

Кошарац: Одлука Европског савјета добар сигнал, али датум и даље непознаница

  • 22.03.2024. 10:18

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да је зелено свјетло Европског савјета за отварање преговора са БиХ добар сигнал и важан искорак постигнут на европском путу, али да нема простора за претјерану еуфорију, будући да је конкретан датум почетка ове фазе процеса и даље непознаница.

"Одлука Европског савјета представља верификацију уставног капацитета Републике Српске и доказује исправност њеног јасног става да дејтонско и уставно уређење БиХ, земље два ентитета и три конститутивна народа, није никаква препрека европској будућности", констатовао је Кошарац.

Према његовим ријечима, сасвим је јасно да је договор домаћих актера без уплитања странаца једини могући пут ка пуноправном чланству БиХ у ЕУ.

"Тај пут није једноставан, али немамо алтернативу. Зато је важно да у процесу преговарања афирмишемо међусобно поштовање и договор Срба, Бошњака и Хрвата. Партнерство и повјерење морамо градити међусобно, а не да било која страна тражи ослонац и подршку у међународном фактору", написао је Кошарац на "Инстаграму".

Он је поручио да грађани Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ заслужују да сами одлучују о својој судбини, а не да их странци и колонијални управници понижавају и вријеђају наметнутим рјешењима, додатно нарушавајући унутрашње односе.

"Наши грађани су нам на изборима дали повјерење и морамо преузети одговорност за то. Зато ћемо од партнера из ФБиХ интензивно тражити подршку за иницијативу Српске о затварању ОХР-а и даљу имплементацију кључних приоритета, првенствено мислећи на усвајање закона о Уставном суду БиХ и одласку страних судија", истакао је Кошарац.

Он је поновио да са страним фактором у БиХ нема европског пута.

"Зато ће однос према овим питањима бити доказ ко је у овој земљи истински посвећен и жели да БиХ буде дио европске породице", истакао је Кошарац.

Европски савјет одлучио је јуче да отвори приступне преговоре са БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.