Датум почетка преговора није објављен

Будимир: Поздравити одлуку Брисела и инсистирати на досљедној примјени Дејтона

  • 22.03.2024. 11:13

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је за Срну да треба поздравити отварање преговора БиХ са ЕУ, али да без датума та одлука не значи превише, те да Српска мора да инсистира на одласку лажног високог представника и страних судија, што је у складу са директивама из Брисела.

"Треба бити врло опрезан. Да ли ће лажни Шмит остати у БиХ, да ли ће наставити да узурпира власт у БиХ, да ли Република Српска треба да трпи његов терор? То сада треба да видимо од Брисела након отварања преговора", истакао је Будимир.

Он је рекао да једини услов у преговарачком процесу мора бити досљедна примјена Дејтонског споразума и да због тога Српска треба бити опрезна.

"Дејтон је компатибилан са тим процесом. Ми не смијемо одустати ни од једног слова овог споразума", наглашава Будимир.

Он је навео да је одлука из Брисела за БиХ очекивана, јер је постојала потреба да се оправда статус Молдавије и Украјине које су прије БиХ добиле статус преговарача.

"Интеграција у ЕУ не може бити политизација. Тога ће бити ако се не буде радило на стратешким принципима, а то су прије свега закони о Суду БиХ и Уставном суду БиХ. Нема европских интеграција ако стране судије остану у БиХ", сматра Будимир.

Он је указао да то није само став Републике Српске већ и европских институција, додајући да је ријеч о испуњавању услова у области демократије, владавине права и људских права.

"Ми ћемо врло брзо видјети искреност Брисела. Ако лажни високи представник остане и настави са овим својим наметањем, коришћењем лажних бонских овлашћења, ми ћемо поново бити у ситуацији која не значи ништа", закључио је Будимир.

Европски савјет синоћ је у Бриселу донио одлуку да отвори приступне преговоре са БиХ након препоруке Европске комисије.

Датум почетка преговора није објављен.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.