Dom naroda

Kovačević: Srpska odluke donosi sama, "zeleno svjetlo" od Lavrova potrebno Šmitu

  • Izvor: SRNA
  • 04.11.2023. 11:36

Milorad Dodik, a i generalno mi iz Republike Srpske smo prepoznatljivi baš po tome da sami, samostalno i autonomno donosimo svoje političke odluke, a ako je nekome potrebno "zeleno svjetlo" od Sergeja Lavrova - onda je to upravo Kristijan Šmit koji, između ostalog, i bez glasa Rusije ne može postati visoki predstavnik, istakao je delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

"Vidimo da je Šmit počeo misliti da što više sam za sebe govori kako je on visoki predstavnik, pa to ponavlja iz dana u dan, misli da će ga to i učiniti visokim predstavnikom. Međutim, neće. Bez relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN može da bude šta god hoće i želi, ali visoki predstavnik ne može da bude", naglasio je Kovačević.

Ono što zabrinjava, rekao je Kovačević za Srnu, jeste da vidimo da već u nekoliko navrata Šmit koristi određenu vrstu rasnih teorija i zakona, pa o sebi govori u kontekstu Еvropljanina, a nama koji ovdje živimo negira čak i to da smo Еvropljani iako na tlu Еvrope živimo oduvijek.

"U tom kontekstu treba posmatrati i to da nas je on, u maniru čovjeka bez manira, prvo nazivao majmunima u cirkusu, a da je evo sad prešao na to da nas naziva bikovima. Mislim da je to izuzetno zabrinjavajuće i da bi i za zemlju koja ga je ovdje poslala trebao da bude ozbiljan alarm na koji način Kristijan Šmit reprezentuje tu zemlju koja ga je ovdje poslala", ukazao je Kovačević.


Dodik čestitao Putinu Dan narodnog jedinstva Rusije

Dodik čestitao Putinu Dan narodnog jedinstva Rusije

I na kraju, da ne bude da samo kritikujemo Šmita, naveo je Kovačević, vidimo i da je rekao da treba da učinimo više da BiH približimo Еvropi.

"Republika Srpska radi mnogo na tome i ono što je bitno da zna i Šmit i svi ostali jeste da nije bilo nijednog puta BiH prema ЕU da na tom putu nije bio veliki potpis Reepublike Srpske, pa ako treba i Milorada Dodika, a da će pravi potezi na tom putu BiH moći uslijediti tek onog trenutka kada se ispuni osnovni preduslov, a to je - da Kristijan Šmit napusti BiH", poručio je Kovačević.

Podsjećamo, turista u BiH Kristijan Šmit, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik iako nema rezoluciju Savjeta bezbjednosti, pitao je predsjendika Srpske Milorada Dodika da li "treba tražiti zeleno svjetlo od Sergeja Lavrova za evropski put".

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.