Дом народа

Ковачевић: Српска одлуке доноси сама, "зелено свјетло" од Лаврова потребно Шмиту

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2023. 11:36

Милорад Додик, а и генерално ми из Републике Српске смо препознатљиви баш по томе да сами, самостално и аутономно доносимо своје политичке одлуке, а ако је некоме потребно "зелено свјетло" од Сергеја Лаврова - онда је то управо Кристијан Шмит који, између осталог, и без гласа Русије не може постати високи представник, истакао је делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

"Видимо да је Шмит почео мислити да што више сам за себе говори како је он високи представник, па то понавља из дана у дан, мисли да ће га то и учинити високим представником. Међутим, неће. Без релевантне резолуције Савјета безбједности УН може да буде шта год хоће и жели, али високи представник не може да буде", нагласио је Ковачевић.

Оно што забрињава, рекао је Ковачевић за Срну, јесте да видимо да већ у неколико наврата Шмит користи одређену врсту расних теорија и закона, па о себи говори у контексту Европљанина, а нама који овдје живимо негира чак и то да смо Европљани иако на тлу Европе живимо одувијек.

"У том контексту треба посматрати и то да нас је он, у маниру човјека без манира, прво називао мајмунима у циркусу, а да је ево сад прешао на то да нас назива биковима. Мислим да је то изузетно забрињавајуће и да би и за земљу која га је овдје послала требао да буде озбиљан аларм на који начин Кристијан Шмит репрезентује ту земљу која га је овдје послала", указао је Ковачевић.


Додик честитао Путину Дан народног јединства Русије

Додик честитао Путину Дан народног јединства Русије

И на крају, да не буде да само критикујемо Шмита, навео је Ковачевић, видимо и да је рекао да треба да учинимо више да БиХ приближимо Европи.

"Република Српска ради много на томе и оно што је битно да зна и Шмит и сви остали јесте да није било ниједног пута БиХ према ЕУ да на том путу није био велики потпис Реепублике Српске, па ако треба и Милорада Додика, а да ће прави потези на том путу БиХ моћи услиједити тек оног тренутка када се испуни основни предуслов, а то је - да Кристијан Шмит напусти БиХ", поручио је Ковачевић.

Подсјећамо, туриста у БиХ Кристијан Шмит, који се лажно представља као високи представник иако нема резолуцију Савјета безбједности, питао је предсјендика Српске Милорада Додика да ли "треба тражити зелено свјетло од Сергеја Лаврова за европски пут".

Пратите нас и путем Вибера