Portparol SNSD-a

Kovačević: Uspjeh u BiH postignut baš zahvaljujući Dodiku, a uprkos Marfiju

  • 24.04.2024. 16:09

Uspjeh u BiH postignut je baš zahvaljujući Miloradu Dodiku, a uprkos Majklu Marfiju, izjavio je za Srnu portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

"Očigledno je da Majkl Marfi pokušava da zaboravi da je Milorad Dodik predsjednik najveće političke stranke u BiH i najveće političke stranke od svih stranaka koje su partneri na nivou vlasti u BiH i da apsolutno nijedna dobra odluka u BiH nije mogla biti donesena bez Milorada Dodika, a da je, sa druge strane, Milorad Dodik imao snagu i kapacitet da blokira sve i jednu odluku pa to nije radio, nego je, naprotiv, pregovarao sa partnerima i dogovarao sve dobre odluke za BiH, opet, uprkos Majklu Marfiju koji je stalno bio kočnica napretka, dijaloga i razgovora u BiH", naglasio je Kovačević.

Kovačević je rekao da je sve to i te kako jasno i Majklu Marfiju, ali on kao neko ko ne želi da bude profesionalan diplomata nego politički akter u BiH ne može da prizna da nema napretka BiH bez Milorada Dodika, jer onda ne bi od Milorada Dodika mogao da pravi ključnog i glavnog neprijatelja.

Kovačević: Potomak sam naroda nad kojim jeste počinjen, a koji nikada nije počinio genocid

Kovačević: Potomak sam naroda nad kojim jeste počinjen, a koji nikada nije počinio genocid

On je naveo da je to jasno apsolutno svakome, pa i njegovim nadređenima u Stejt departmentu.

To je, rekao je Kovačević, između ostalog i jedan od razloga za one odluke koje su u Stejt departmentu donijeli kada je u pitanju Majkl Marfi.

"Еvidentno je da Majkl Marfi prepoznaje samo predstavnike bošnjačkih političkih stranaka kao konstruktivne partnere u BiH, što znači, prema njegovom mišljenju, da su Srbi i Hrvati samo smetnja i samo kočnica u BiH. To je nama već odavno jasno ali mislim da treba da postane jasno svima", naglasio je Kovačević komentarišući izjavu Marfija da je, kako on to smatra, uspjeh u BiH postignut ne zahvaljujući, nego uprkos Miloradu Dodiku.

Pratite nas i putem Vibera