Mostar

Krešić: Opstanak BiH moguć uz unutrašnji dogovor, a ne nametanjem rješenja stranaca

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2024. 14:45

Novinar i analitičar iz Mostara Zoran Krešić rekao je za Srnu da BiH nema nikakvu budućnost ako se stranci nastave ponašati kao prema nekome kome treba tuđa njega i pomoć, te ukazao na potrebu unutrašnjeg političkog dogovora bez uplitanja stranaca i nametanja rješenja, jer je to u prošlosti dovodilo BiH u političku krizu i sukobe.

"Od potpisivanja Dejtona prošle su skoro tri decenije i ako neko BiH još održava na način da nameće rješenja i mijenja pelene nema ni teorijsku šansu za članstvo bilo gdje, pa ni da izgradi stabilan unutrašnji poredak", naveo je Krešić, govoreći o sastancima u Sarajevu zvaničnika BiH sa predstavnicima Еu i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Krešić odbacuje, pa i kao mogućnost, bilo kakvu intervenciju u Izborni zakon BiH, jer smatra da budućnost leži u dogovoru predstavnika tri konstitutivna naroda, a ne u intervencionizmu stranaca.

"Nalazimo se u situaciji kao prije 30 godina. Svako realan, racionalan i onaj ko voli BiH biće za dogovor tri naroda i jedino se tako može stabilizovati politička situacija", istakao je Krešić.


Jeziva nesreća: Djevojčica (3) poginula, majka teško povrijeđena

Jeziva nesreća: Djevojčica (3) poginula, majka teško povrijeđena

On kaže da su takve poruke poslali danas evropski zvaničnici u Sarajevu, a to je da od domaćih političkih predstavnika očekuju rezultate, a ne od stranaca koji borave u BiH, te smatra da su se sastali sa Kristijanom Šmitom samo iz kurtoazije, a ne potrebe.

"Nisu došli i rekli Šmitu da isporuči rezultate, nego su to tražili od predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto i ostalih zvaničnika BiH sa kojima su razgovarali", istakao je Krešić.

On je podsjetio da su stranci prethodno rušili dogovore postignute u BiH i da je i to jedan od uzroka kriza koje su nastale u prethodne tri decenije.

Govoreći o potezu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji se nije pojavio na sastanku u Predsjedništvu BiH, Krešić je ocijenio da je to jasna poruka Željku Komšiću.

"Komšić je čovjek koji sistematski urušava Dejtonski mirovni sporazum i koji podstiče razdor, podjele i mržnju Hrvata i Bošnjaka i kao takav mora biti eliminisan iz političkog života", rekao je Krešić.


Novi težak sudar u BiH, ima povrijeđenih

Novi težak sudar u BiH, ima povrijeđenih

On je dodao da je Komšić dio politike čiji je koja cilj da Hrvate svede na nacionalnu manjinu.

"Potez Plenkovića je pravi državnički potez i to je kontinuitet politike koja Komšića vidi kao `personu non grata`. Dobro je da je pred /predsjednikom Еvropske komisije / Ursulom fon der Lajen i /holandskim premijerom/ Markom Ruteom pokazao šta Hrvati misle o Komšiću", istakao je Krešić.

U Predsjedništvu BiH jutros je održan sastanak članova Predsjedništva sa predsjednikom Еvropske komisije Ursulom fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom, bez prisustva premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, iako je bio najavljen.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i bošnjački Denis Bećirović.

Fon der Lajen, Rute i Plenković razgovarali su i sa predstavnicima Savjeta ministara BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.