Nina Sajić

"Marfi - jedan od najvećih provokatora koji upućuje kaubojske prijetnje"

  • Izvor: SRNA
  • 02.12.2023. 16:02

Docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nina Sajić izjavila je Srni da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi jedan od najvećih provokatora koji vlastima Republike Srpske upućuje kaubojske prijetnje.

"Marfi je jedan je od najvećih provokatora. Treba se samo sjetiti slike iz Mrkonjić Grada 25. novembra gdje je svjesno došao da isprovocira njene stanovnike ali i građane Srpske uzviknuvši da je to `nacionalni praznik BiH` iako veoma dobro zna da ne postoji niti zakon o državnim praznicima niti taj praznik", rekla je Sajićeva.

Ona smatra da je Marfi na permanentnom zadatku da provokacije upućuje vlastima Srpske, prije svega predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, ali i građanima Srpske.


Izuzetno rijetka ptica snimljena u BIH

Izuzetno rijetka ptica snimljena u BIH

"To su njegove klasične kaubojske prijetnje da će ne samo predsjednik Srpske, već i građani Srpske da osjete sankcije SAD. Retorika koja je njemu poznata još dok je službovao na ovim prostorima i koju je nastavio", istakla je Sajićeva.

Sajićeva je istakla da je prošlo vrijeme kada su američki ambasadori mogli u institucijama u BiH da "lupaju vratima i da ih nogama otvaraju", ali da Marfi još živi u tom vremenu.

"Ta vremena su prošla, Republika Srpska je izgradila svoj politički autoritet i suverenitet. Okolnosti se mijenjaju i svjedoci smo da SAD kao stari hegemon gubi moć na međunarodnom planu. Javljaju se novi, mnogo veći igrači tako da u narednom periodu američke diplomate moraju biti svjesne stvarne pozicije njihove države u međunarodnom odnosima", istakla je Sajićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: