Zavičajno udruženje "Grmeč"

Marjanović: Srbi strahuju zbog najavljenih aktivnosti sa replikama oružja

  • Izvor: SRNA
  • 02.05.2024. 12:24

Srpski povratnici u Sanski Most strahuju zbog najavljenih sportskih aktivnosti u spomen-području Korčanica u kojima će se koristiti replike oružja, jer to mještane podsjeća na ratna dešavanja, rekao je Srni Branko Marjanović iz Zavičajnog udruženje Sanjana "Grmeč".

"Probudio se veliki strah kod srpskih povratnika, posebno kod ljudi koji žive u blizini spomen-područja Korčanica. Opravdan je njihov strah jer će u sportskim aktivnosti biti korištene replike oružja što mještane sjeća na nemile događaje od prije tridesetak godina", istakao je Marjanović.

Prema njegovim riječima, skrnavljenje spomen-područja Korčanica budi i veliki broj emocija zbog sjećanja na Drugi svjetski rat, ne samo kod Srba iz Sanskog Mosta, nego i ostalih opština u blizini planine Grmeč.

Spomen-područje Korčanica postaje trening centar za

Spomen-područje Korčanica postaje trening centar za "Airsoft"; Еpiskop Sergije: Nastavlja se skrnavljenje

Marjanović je najavio da će Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč" organizovati sastanke sa stručnjacima uz pomoć vlasti iz Republike Srpske i SUBNOR-a kako bi se promijenila odluka o spomen-području Korčanica.

"Položaj Srba u kompletnoj FBiH je veoma težak. Nema zaposlenja, infrastruktura je loša, pojedina sela nemaju struju, vodu i puta. Na svaki način se pokušava opstruisati povratak i to se radi sistemski po nekom njihovom nacionalnom projektu", naveo je Marjanović.

On je dodao da se opstrukcije povratka srpskog naroda posebno ponavljaju kada je izborna godina u BiH.

"Jasna i čista poruka šalje se Srbima da ne treba da žive na svojim vjekovnim ognjištima u Federaciji ili još gore pokušava se poslati poruka da Srbi nikada nisu živjeli na prostoru FBiH. Želi se obrisati naše postojanje i istorija", istakao je Marjanović.

Za šta se spremaju u FBiH: Pojačane aktivnosti

Za šta se spremaju u FBiH: Pojačane aktivnosti "airsoft" klubova - obuke, vodovi i komandanti

On je dodao da danas na području Sanskog Mosta živi oko 1.300 Srba.

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije rekao je juče da je spomen-područje Korčanica na Grmeču od 1995. godine izloženo devastaciji, a uskoro će postati centar za ersoft čime se nastavlja skrnavljenje ovog mjesta, ali i zastrašivanje malobrojnih povratnika.

Partizanski spomen-kompleks Korčanica podignut je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u čast grmečkim partizanima sa monumentalnim obeliskom i muzejom, duboko u šumama Grmeča, na mjestu gdje se 1942. nalazila partizanska bolnica i brojni prateći objekti.

Danas je devastiran i zaboravljen, a uskoro treba da postane veliki trening centar za sport u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Sportsko-rekreativnom klubu "Novem flumina" iz Sanskog Mosta u tu svrhu dodijeljeno je na korišćenje blizu 660 dunuma zemljišta Nacionalnog parka "Korčanica".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: