У срцу Грмеч планине

Спомен-подручје Корчаница постаје тренинг центар за "Airsoft"; Епископ Сергије: Наставља се скрнављење

  • Извор: РТРС
  • 01.05.2024. 14:01

Са жаљењем сам примио вијест да ће спомен-подручје Корчаница, које се налази у самом срцу Грмеч планине, а које је од 1995. године па све до данас изложено пропадању и девастацији, ускоро постати велики тренинг центар за "Airsoft", такозвани спорт у којем се употребљавају реплике ватреног оружја, рекао је епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Подсјећања ради, на Корчаници је током Другог свјетског рата била смјештена Централна партизанска болница у којој су спас нашле хиљаде рањеника, а на тој истој Корчаници налази се и костурница у којој је сахрањено више стотина јунака наше заједничке прошлости.

Слободарски Грмеч током Другог свјетског рата само 13 дана био је под окупацијом, а све остало вријеме био је слободна територија на којој су слободно небо и парче хљеба пронашли они који су успјели побјећи испод усташког ножа.

Данас, када се БиХ куне у антифашизам, Корчаница пропада, а девастација која је започета у јесен 1995. године само се наставља.

Списак погинулих бораца, изливен у месингу, одавно је уклоњен, по споменику се исписују графити, хотел и музеј одавно су у рушевинама, а оно мало посјетилаца овог спомен-подручја ускоро ће отјерати "спортисти" са пушком у рукама.

Да невоља буде већа, у подгрмечким селима подно Корчанице, у Лушци Паланци, Прашталима, Бојишту и Јелашиновцима, оно мало повратника биће додатно заплашено незваним гостима и њиховим, благо речено сумњивим спортским активностима, за које им је, од стране Унско-санских шума, уступљена површина од чак 657.449 метара квадратних.

Вријеме је да континуирана девастација спомен-подручја Корчаница буде заустављена, да се обнови оно што је уништено, да се врати дигнитет онима који су живот дали за ослобођење бивше нам земље, али и да се врати мир међу узнемирено становништво Лушци Паланке и околних села.

И на крају се питам - да ли се овим покушава довршити оно што није успјело у јесен 1995. године? Да ли нас опет покушавају страхом протјерати из наших подгрмечких села или је важније слободарски Грмеч претворити у полигон за "спортске" односно паравојне активности?

Ко може и ко смије рећи: Доста је, пита епископ бихаћко-петровачки Сергије, у свом ауторском тексту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм