Sanski Most

Održana tradicionalna Grmečka kosidba: Prenijeti običaje mladim naraštajima

  • Извор: АТВ
  • 03.07.2023. 09:49

Tradicionalna Grmečka kosidba, koja se održava svakog prvog vikenda u julu, održana je i ove godine na padinama Grmeča, na Stanića Brdu, u Sanskom Mostu.

Pored tradicionalnog košenja trave, svaki kosač se trudi prenijeti svoju tradiciju, kulturu, običaje na mlade naraštaje pokazivajući kako se obrađuje kosa prije košenja trave – klepanjem, kako se ispravno oštri kosa i kako se ispravno vuče kroz travu i odsjeca ista, ističe Mile Crnomarković, jedan od organizatora porijeklom iz susjednog sela Dabra. On je sa suprugom Goranom na kosidbu došao iz Stare Pazove, gdje se nalazi veliki broj Grmečana koji čuvaju običaje, tradiciju i kulturu podgrmečkog kraja. 

Kao i predhodnih godina u organizaciji su učestovale cijele porodice iz susjednih sela, Jelašinovaca, Dabra Kljevaca,... koje su se trudile da budu dobri domaćini i ugoste prisutne domaćom hranom i grmečkom šljivovicom.

Dodik izašao na tranzit i kosio travu:

Dodik izašao na tranzit i kosio travu: "Posljednji put da radim njihov posao"

Na kosidbu dolazi veliki broj djece koja se takmiče u raznim sportskim diciplinama. Uglavnom su to djeca čiji roditelji potiču sa ovih prostora.

“Hrana za učesnike priprema se u prirodi i na prirodan način kao u stara vremena. Okupljeni mogu da vide kako se spremaju izvorna domaća jela ovog kraja kao što su cicvara, kuruza, domaće pite, uštipci, kiselo mlijeko. Organizatori i učesnici ove manifestacije nose narodne nošnje podgrmeča, želeći i tim činom da istaknu značaj kulturnog naslijeđa i sačuvaju narodne običaje podgrmečkog kraja”, istakao je Dragan Srdić, domaćin ovogodišnje osme po redu Grmečke kosidbe.

Zbog brojnih sportskih dešavanja ova manifestacija je zanimljiva i omladini. Svi vole da se ogledaju u nadvlačenja konopca, skakanju u vreči i trčanju.

Grmečka kosidba je održana u organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana Grmeč.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.