Analitičar za ATV

Matić: Strancima u interesu da BiH bude jedno bure baruta kojim će oni manipulisati

  • Izvor: ATV
  • 29.01.2024. 18:24

Američkoj ambasadi i političkom zapadu nije u interesu dogovor u BiH i da se stvari ovdje razvijaju u BiH, već im je isključivo u interesu da ovo bude jedno bure baruta kojim će oni manipulisati kako bi ostvarivali svoje geopolitičke interese, rekao je ovo za ATV analitičar Filip Matić.

Komentarišući miješanje američke Ambasade nakon dogovora političkih lidera u Laktašima, Matić je rekao da je djelovanje stranaca u BiH od raspada Jugoslavije pa do dana današnjeg isključivo u njihovom sopstvenom interesu

„Svjedoci smo da je od 1991. godine, kada smo imali primjer Alije Izetbegovića koji stavlja potpis na dogovor o BiH i povlači nakon pritisaka američke Ambasade, političkog zapada i njihovih centara moći, mnoštvo takvih situacija do dana današnjeg. Imali smo sastanak u Laktašima, gdje je nakon toliko vremena, postignut kakav-takav dogovor o uređenju BiH, o načinu izbora hrvatskog člana Predsjedništva, generalno o Izbornom zakonu. Američki ambasador se miješa, a onda po starom dobrom receptu Alije Izetbegovića, Konaković i ostatak bošnjačkih predstavnika se povlače iz tog dogovora i ipak traže izmjene Ustava“, izjavio je Matić za ATV.

Ovo je nažalost, kaže Matić, još jedna demonstracija sile, one latinske izreke „Zavadi pa vladaj“ kojom se vodi američka Ambasada i generalno politički zapad u BiH.

„Njima nije u interesu dogovor, da se stvari razvijaju u BiH demokratski ili bilo koji drugi način, ekonomki, socijalni, društveni, politički. Njima je isključivo u interesu da ovo bude jedno bure baruta  kojim će oni manipulisati kako bi ostvarivali svoje geopolitičke interese i kako bi neke svoje druge procese mogli predstavljati ispravnim i kvalitetnim kroz primjer i prizmu BiH“, naveo je Matić.

Dodao je da je ovakvo ponašanje američkog ambasadora i političkog zapada  nešto na što smo navikli, a sa druge strane, to je jako poražavajuće.

„Ono što oni ovdje rade je van svakog razuma, ne postoje slični primjeru u svijetu. Oni ovdje isprobavaju svoju silu i to je situacija na koju se moramo navići dok se geopolitički omjer moći ne promijeni u nekom drugom, ispravnijem pravcu. Еvidentno je da ovom svijetu treba malo pravičnosti, pravednosti i jednoobraznosti u donošenju odluka“, poručio je Matić.

Pratite nas i putem Vibera