Аналитичар за АТВ

Матић: Странцима у интересу да БиХ буде једно буре барута којим ће они манипулисати

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 18:24

Америчкој амбасади и политичком западу није у интересу договор у БиХ и да се ствари овдје развијају у БиХ, већ им је искључиво у интересу да ово буде једно буре барута којим ће они манипулисати како би остваривали своје геополитичке интересе, рекао је ово за АТВ аналитичар Филип Матић.

Коментаришући мијешање америчке Амбасаде након договора политичких лидера у Лакташима, Матић је рекао да је дјеловање странаца у БиХ од распада Југославије па до дана данашњег искључиво у њиховом сопственом интересу

„Свједоци смо да је од 1991. године, када смо имали примјер Алије Изетбеговића који ставља потпис на договор о БиХ и повлачи након притисака америчке Амбасаде, политичког запада и њихових центара моћи, мноштво таквих ситуација до дана данашњег. Имали смо састанак у Лакташима, гдје је након толико времена, постигнут какав-такав договор о уређењу БиХ, о начину избора хрватског члана Предсједништва, генерално о Изборном закону. Амерички амбасадор се мијеша, а онда по старом добром рецепту Алије Изетбеговића, Конаковић и остатак бошњачких представника се повлаче из тог договора и ипак траже измјене Устава“, изјавио је Матић за АТВ.

Ово је нажалост, каже Матић, још једна демонстрација силе, оне латинске изреке „Завади па владај“ којом се води америчка Амбасада и генерално политички запад у БиХ.

„Њима није у интересу договор, да се ствари развијају у БиХ демократски или било који други начин, економки, социјални, друштвени, политички. Њима је искључиво у интересу да ово буде једно буре барута  којим ће они манипулисати како би остваривали своје геополитичке интересе и како би неке своје друге процесе могли представљати исправним и квалитетним кроз примјер и призму БиХ“, навео је Матић.

Додао је да је овакво понашање америчког амбасадора и политичког запада  нешто на што смо навикли, а са друге стране, то је јако поражавајуће.

„Оно што они овдје раде је ван сваког разума, не постоје слични примјеру у свијету. Они овдје испробавају своју силу и то је ситуација на коју се морамо навићи док се геополитички омјер моћи не промијени у неком другом, исправнијем правцу. Евидентно је да овом свијету треба мало правичности, праведности и једнообразности у доношењу одлука“, поручио је Матић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм