Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica: Izetbegovićeva prijetnja ratom ima podršku u FBiH

  • Izvor: ATV
  • 29.04.2023. 20:52

Poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica kaže da izjava Bakira Izetbegovića u kojoj prijeti ratom, nažalost ima podršku u FBiH.

Komentarišući prijetnju sukobom Bakira Izetbegovića, Mazalica kaže da javnost u FBiH ima animozitet prema Republici Srpskoj i da je to sastavni dio te političke agende.

"U zadnje vrijeme ta javnost je militantna od komentara na portalima, do izjava zvaničnika. Ta izjava ima podršku u javnosti. Za neku drugu političku aktivnost traži podršku tako što daje mogućnost izbijanja sukoba. Ta izjava Izetbegovića ne govori toliko o njemu, koliko govori o javnosti kojoj se obraća", kaže Mazalica.

Izetbegović ponovo priziva sukobe

Izetbegović ponovo priziva sukobe

Govoreći o novom pokušaju nametanja Kristijana Šmita, Mazalica kaže:

"Srpska neće objaviti u Službenom glasniku nametnute izmjene Krivičnog zakona. To radimo u kontinuitetu od 2008. godine kada nije uspio pokušaj Lajčaka da izmijeni Zakon o Savjetu ministara i poslovnik o radu parlamentarne skupštine. Šmit je to i znao, odluku u FBiH je tražio podršku u javnosti, da bi mu bolje prošla ta odluka u FBiH. Tražio je tu podršku u javnosti na nečemu što je opšte-podržavana stvar od strane građana, a to je da nema korupcije na izborima. Svjesni smo da izbori nisu blizu i zašto on sada donosi nekakvu odluku o korupciji? On je takav zakon donio u FBiH. Mi ne mislimo da je to veliki problem za Republiku Srpsku jer se taj Krivični zakon Republike Srpske autonomno primjenjuje u Republici Srpskoj i njega sudije i tužioci neće primjenjivati jer on neće biti objavljen u Službenom glasniku.

On ističe da nema razloga da brani ni Lendu ni SDA i da su tragikomični jučerašnji protesti gdje se uzvikuje Alahu ekbar i drže transparenti "Građanski", gdje se oni bore za "građansku državu", a zapravo se bore za islamsku državu.

"Nastoje nametnuti jedan politički princip gdje se zaobilaze konstitutivni narodi. Refik Lendo je izabran od strane Doma naroda FBiH. U tom Domu naroda u Klubu Bošnjaka manifestovana je većina iz SDA i bošnjački narod je dao podršku SDA i Lendi. Ove druge stranke SDP, NIP itd. stavljali su neke "ko fol" Srbe, dobili su mjesta u klubovima Srba i Hrvata. Rezultat toga je da je SDA ipak dobila tu većinu i snagu kroz Dom naroda i potpredsjednika FBiH", kaže Mazalica.