Sastanak u Zagrebu

Milanović: Dejton je temelj BiH, ako se bude dirao iz toga može izaći samo zlo

  • Izvor: ATV
  • 16.03.2023. 13:29

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović da je Dejtonski sporazum temelj BiH i da to ne smije da se dira.

"Odnosi sa prethodnim Predsjedništvom BiH nisu bili idealni. O detaljima neću govoriti. Sada je vrijeme da se otvori novo poglavlje, koje ima isti naslov, BiH kao cjelovita država, učesnik međunarodnog prava, utemeljena na Dejtonu. Dejton nije prelazni put, zaobilazni-povratni put do onoga što je BiH bila nekada, navodno. Dejton je temelj BiH i u hrvatskom interesu, kao i pravde i prava da se to ne dira. Ako se bude diralo, iz toga može izaći samo zlo", rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske ističe da stanje u BiH nije savršeno, ali poručuje da je stabilnost u regiji najvažnija, mir i evropski put BiH, ako to BiH želi.

Milanović napominje da je glavno pitanje i položaj Hrvata u BiH.

"O tome sam spreman da razgovaram sa svakim ko pokaže i milimetar zdravog razuma i dobre volje. Od gospođe Cvijanović i ljudi iz njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma".

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zahvaljuje Milanoviću na uvažavanju i da je ovaj sastanak bio u funkciji razumjevanja i stvaranja temelja za još bolju saradnju u budućnosti.

"Razgovaraćemo kako da povećamo nivo naše spoljno-trgovinske razmjene, realizovati važne projekte. Uvijek ćemo biti u funkciji olakšanja života našim građanima i zahalna sam na ovom pristupu. Takođe, opredjeljenost za dejtonski sporazum na kome smo svi dali saglasnost", rekla je Cvijanovićeva.

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

    '''Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 21:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Red Rok (12+)

    ''''Red Rok' je irska kriminalistička serija u režiji Petera MkKena koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rok u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.