Tema dana

Na sceni je urota protiv predsjednika Srpske

  • Izvor: ATV
  • 07.03.2024. 20:52

Čime garantujete nepristrasnost i objektivnosti sudije Sene Uzunović koja je svojim radom dokazala apsolutnu pripadnost svom bošnjačkom narodu, ovo je poslaničko pitanje Sanje Vulić, šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH vršiocu dužnosti predsjednika Suda BiH.

Ističući da je veoma pohvalna briga sudije Uzunović za svoj narod, Vulićeva je u obrazloženju poslaničkog pitanja navela da potvrda VSTV da su znali za njenu prošlost, potom za oslobađajuću presuda Еsadu Landži, koji ni za Haški tribunal nije nevin, samo su neki od argumenata zašto postoji sumnja u njenu pravičnost i objektivnost.

Na sceni je urota Tužilaštva BiH sa nepostavljenim, samoproglašenim strancem i stranim ambasadorima da iz političkog života eliminišu predsjednika Srpske mimo odredbi koje su sastavni dio pravnog poretka, kaže ovo Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske. Ova poruka stiže dan nakon ročišta u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Bubić kaže da će se koncept odbrane zasnivati na saslušanju stručnih svjedoka - međunarodnih eksperata i profesora prava a na taj način želi se obezbjediti neutralnost. Sada se čeka plan Tužilaštva za novo ročište, trećeg aprila. Odbrana poručuje da već ima pripremljene dokaze, a riječ je o jednom broju pismenih dokumenata i svjedoka. Sve to dolazi na red kad Tužilaštvo završi sa svojim dokazima.

Cijeli proces pokazuje da Tužilaštvo nema ništa u optužnici i samo želi da napravi farsu, kaže Miljkan Pucar, advokat Miloša Lukića. Na jučerašnjem ročištu dokazano je samo ono što je odbrana tvrdila u uvodnom izlaganju – nepotrebno je da se izvode inspektori koji su u ime tužilaštva vodili istragu.

Tužilaštvo i Sud BiH u funkciji su političkih interesa koji nisu u interesu ljudi koji žive ovdje, kaže predsjednik Srpske. Politički proces pred sudom BiH je klasična šmitokratija, dodaje vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika. 

Proces protiv Dodika i Lukića u Sudu BiH iz političkog procesa polako prelazi u satiru, poruka je zvaničnika Srpske.

Kad se podvuče crta, jasno je – riječ je o lakrdiji i montiranom procesu, poruka je iz Srpske. Ali se od borbe neće odustati. Srpska je jača od muslimanskih sudija i tužilaca kojima ambasadori i Šmit naređuju kako da rade. 

Pratite nas i putem Vibera