Tužilaštvo BiH

Naložena istraga protiv suspendovanog tužioca Diane Kajmaković

  • Izvor: ATV
  • 14.12.2023. 14:52

Tužilaštvo BiH naložilo je sprovođenje istrage protiv suspendovanog tužioca Diane Kajmaković, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da trenutno ne mogu dati više informacija.

Kajmakovićeva je prošle godine prebačena iz Odjeljenja za korupciju, na čijem je čelu bila, u Odjeljenje za ratni zločin.

Sklonjena i iz tima koji je radio na "Skaj" predmetima zbog toga što su je dvije kriminogene osobe spominjale u "Skaj" aplikaciji, o čemu je MUP Kantona Sarajevo prošle godine obavijestio Tužilaštvo.

Nedugo zatim SAD su stavile Kajmakovićevu na američku crnu listu, iznoseći na njen račun teške optužbe za korupciju i zloupotrebu tužilačke funkcije, a VSTS ju je suspendovao i protiv nje pokrenuo disciplinski postupak koji je u toku.

Provjere ovih navoda trajale su mjesecima, a tek nedavno je donesena zvanična naredba o sprovođenju istrage.

Stejt department prije tri dana saopštio je da je Kajmakovićevoj i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću zabranjen ulazak u SAD.

U obrazloženju nove sankcije iz Stejt departmenta je navedeno da "Kajmakovićeva ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama, da je pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist".

Kada je riječ o disciplinskom postupku, Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Kajmakovićevu po tri tačke - za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.