Тужилаштво БиХ

Наложена истрага против суспендованог тужиоца Диане Кајмаковић

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2023. 14:52

Тужилаштво БиХ наложило је спровођење истраге против суспендованог тужиоца Диане Кајмаковић, потврдио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Из Тужилаштва БиХ су навели да тренутно не могу дати више информација.

Кајмаковићева је прошле године пребачена из Одјељења за корупцију, на чијем је челу била, у Одјељење за ратни злочин.

Склоњена и из тима који је радио на "Скај" предметима због тога што су је двије криминогене особе спомињале у "Скај" апликацији, о чему је МУП Кантона Сарајево прошле године обавијестио Тужилаштво.

Недуго затим САД су ставиле Кајмаковићеву на америчку црну листу, износећи на њен рачун тешке оптужбе за корупцију и злоупотребу тужилачке функције, а ВСТС ју је суспендовао и против ње покренуо дисциплински поступак који је у току.

Провјере ових навода трајале су мјесецима, а тек недавно је донесена званична наредба о спровођењу истраге.

Стејт департмент прије три дана саопштио је да је Кајмаковићевој и бившем директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу забрањен улазак у САД.

У образложењу нове санкције из Стејт департмента је наведено да "Кајмаковићева има значајног удјела у коруптивним радњама, да је помагала криминалне активности у замјену за личну корист".

Када је ријеч о дисциплинском поступку, Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Кајмаковићеву по три тачке - за кориштење функције тужиоца ради прибављања користи, мијешање у рад тужилаца, понашање које штети угледу функције, као и због другог понашања које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.