Boravio u Sarajevu

Ne prestaju reakcije na govor O'Brajena

  • Izvor: ATV
  • 03.02.2024. 19:10

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a Džejms O'Brajen izrekao je gomilu laži o Republici Srpskoj. Udario je na dogovor političkih lidera u BiH, i politički je ugasio Trojku iz drugog entiteta, kaže predsjednik Republike Srpske.

Milorad Dodik dodaje da je O'Brajen prekršio sva diplomatska pravila i umiješao se u unutrašnja pitanja druge zemlje. 

„Ovo što je on juče uradio je tipično miješanje u unutrašnje stvari druge zemlje zabranjeno poveljom Ujedinjenih nacija. Nijedan dio povelje Ujedinjenih nacija ne dozvoljava da strani predstavnik se na taj način ponaša prema drugoj državi. Sve što je juče uradio bilo je pogrešno. I lažno, sve što je učinio  bilo je u funkciji nekog ega koji oni imaju. Jedne frustracije koju nosi prije svega njegov saradnik Marfi“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Američki diplomata koji je juče u Sarajevu najviše govorio o Republici Srpskoj, uspio je u svojoj namjeri da uništi bilo kakav pokušaj dogovora u BiH, smatraju u Srpskoj.  Amerikanci više odmažu nego što pomažu BiH, i to od samog početka. 

„Mi znamo da su Amerikanci od početka jugoslovenske krize igrali negativnu ulogu ovdje kad je u pitanju srpski narod. Sjetimo se Lisabonskog sporazuma i onoga trenutka kada se mogao izbjeći rat u BiH, da su Amerikanci nagovarajući Aliju Izetbegovića od tog sporazuma uvukli BiH u 4 godine krvavog sukoba. Uloga Amerikanaca ovdje nije konstruktivna već destabilizirajuća“, istakao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

O'Brajen je juče na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu tumačio Dejtonski mirovni sporazum na svoj način. Govorio je o tzv. državnoj imovini BiH, nadležnostima koje pripadaju BiH, Ustavnom sudu i svemu onom što nije njegov posao. 

 „Ono što je frapantno, gdje ne smijemo nikako podleći toj varci, gdje oni potenciraju da su entiteti podređeni bh. nivou. Еntiteti su jasno definisani sa svojim nadležnostima kao što je i bh. nivo definisan. Sve u svemu, prilično loš nastup za diplomatu takvog nivoa“, smatra Snježana Novaković Bursać, delegat u Domu naroda PSBiH.

Da je Trojka poražena poruke stižu i iz drugog entiteta. Neki smatraju da je političkim liderima FBiH O'Brajen dao žuti karton, jer mu ni oni nisu po volji. Iz Trojke se američkom diplomati još niko nije suprotstavio. Po navici ćute i aplaudiraju strancima koji im vode politiku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.