Боравио у Сарајеву

Не престају реакције на говор O'Брајена

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2024. 19:10

Помоћник државног секретара САД-а Џејмс О'Брајен изрекао је гомилу лажи о Републици Српској. Ударио је на договор политичких лидера у БиХ, и политички је угасио Тројку из другог ентитета, каже предсједник Републике Српске.

Милорад Додик додаје да је О'Брајен прекршио сва дипломатска правила и умијешао се у унутрашња питања друге земље. 

„Ово што је он јуче урадио је типично мијешање у унутрашње ствари друге земље забрањено повељом Уједињених нација. Ниједан дио повеље Уједињених нација не дозвољава да страни представник се на тај начин понаша према другој држави. Све што је јуче урадио било је погрешно. И лажно, све што је учинио  било је у функцији неког ега који они имају. Једне фрустрације коју носи прије свега његов сарадник Марфи“, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Амерички дипломата који је јуче у Сарајеву највише говорио о Републици Српској, успио је у својој намјери да уништи било какав покушај договора у БиХ, сматрају у Српској.  Американци више одмажу него што помажу БиХ, и то од самог почетка. 

„Ми знамо да су Американци од почетка југословенске кризе играли негативну улогу овдје кад је у питању српски народ. Сјетимо се Лисабонског споразума и онога тренутка када се могао избјећи рат у БиХ, да су Американци наговарајући Алију Изетбеговића од тог споразума увукли БиХ у 4 године крвавог сукоба. Улога Американаца овдје није конструктивна већ дестабилизирајућа“, истакао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање.

О'Брајен је јуче на Факултету политичких наука у Сарајеву тумачио Дејтонски мировни споразум на свој начин. Говорио је о тзв. државној имовини БиХ, надлежностима које припадају БиХ, Уставном суду и свему оном што није његов посао. 

 „Оно што је фрапантно, гдје не смијемо никако подлећи тој варци, гдје они потенцирају да су ентитети подређени бх. нивоу. Ентитети су јасно дефинисани са својим надлежностима као што је и бх. ниво дефинисан. Све у свему, прилично лош наступ за дипломату таквог нивоа“, сматра Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат у Дому народа ПСБиХ.

Да је Тројка поражена поруке стижу и из другог ентитета. Неки сматрају да је политичким лидерима ФБиХ О'Брајен дао жути картон, јер му ни они нису по вољи. Из Тројке се америчком дипломати још нико није супротставио. По навици ћуте и аплаудирају странцима који им воде политику.

Пратите нас и путем Вибера