ATV specijal

"Nisu računali na podršku naroda predsjedniku Republike"

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2023. 19:08

Odavno su prokazani, a ciljevi jasni. Godinama su pokyšavali da razvlaste Republiku Srpsku, a na krilima Kristijana Šmita su namjeravali da provedu svoje namjere brzo i bez ikakvih skrupula - jasna je Snježana Novaković Bursać. Za ATV u specijalu o implikacijama sudskog procesa po optužnici Suda BiH protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, kaže da ono na šta nisu računali je podrška naroda Republike Srpske.

"U ovom zlu koje nas je našlo, u liku tog vanustavnog djelovanja Suda i tog namjesničkog djelovanja stranaca u tom zlu bih ja vidjela i nešto dobro, opet se naš narod konsolidovao, naša javnost je potpuno svjesna šta se ovdje zbiva i mislim da je ovo djelovalo opet, mi smo kao narod skloni tome da se razjedinjujemo ali kada je u blizini neka nevolja jako se brzo napravi ta kohezija koju ja osjećam i zahvaljujem se svim građanima na tome", kaže Snježana Novaković Bursać, delegat Kluba Srba u PD PS BiH. 

Čitava predstava ročišta u sudaniji na prostoru nekadašnje kasarne Viktor Bubanj, tokom rata pretvorene u mučionicu za sarajevske Srbe, pokazala je ustvari čitav apsurd BiH, jasna je Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Republke Srpske. 28 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, organi koji su zamišljeni da sprovode mir, rukovode, kaže, procesom koji je sam po sebi najveći fakor nestabilnosti u BiH.

"Pravosuđe BiH, kada se upustilo u ovaj politički postupak, ono ustvari sprovodi volju, neimenovanog stranca a taj neimenovani stranac je upravo doveo najveće krize u BiH od Dejtona do danas", kaže Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar Predsjednika Republike Srpske.

Čitav besmisao postaje još besmisleniji zbog onoga što se desilo saamo sat nakon sto su se predsjednik Dodik i Miloš Lukić izjasnili da apsurdnu optužnicu ne razumiju a sudija Ćosić službeno razumjela da se ne osjećaju krivim. Sastanak lidera tri konstitutivna naroda i njihovih legitimno izabranih predstavnika. U relaksiranoj atmosferi su dogovarali donošenje zakona i usvajanje politika iz evropske status kandidatske agende. Baš onako kako bi i trebalo da bude u normalnim državama, a baš onako kako, voljom stranaca, u BiH nije.

Pratite nas i putem Vibera